dimecres, 5 gener de 2011

BATACLAN/RATAPLAN. Music Hall (1924-1942)

La sala de music-hall Bataclan va néixer l'any 1924, en el mateix lloc que abans havia ocupat el Novelty i encara més abans el Gran Café del Recreo. Era situat al costat del Teatro Cómico, al número 83 de l'avinguda del Marquès del Duero (avui i sempre coneguda com el Paral·lel) fent cantonada amb el carrer del Poeta Cabanyes. El canvi de nom de Nolvelty a Bataclan va ser iniciativa de l'empresari Francisco Serrano Arambul (anys després propietari de El Molino) que en fer-se càrrec del local va decidir batejar-lo com el conegut music-hall parisenc.


*1930.- Una imatge de la façana del Bataclan


*1930.- L'escenari del Bataclan amb les seves ballarines i artistes

Ben aviat el Bataclan es convertiria en un dels music-halls més populars del Paral.lel amb una clientela bàsicament integrada per mariners i treballadors dels barris veins de Sants i el Poble Sec. Una de les ballarines dels primers anys del Bataclan, Fernandita, de nom real Vicenta Fernández, es va casar amb l'empresari Serrano i en enviudar al 1970 es convertiria en l'empresària de El Molino.
Acabada la Guerra Civil, les autoritats del nou règim varen decidir corregir el nom del local, que va passar a dir-se Rataplan, denominació amb la qual va tenir una curta existència. Només uns anys després, al 1942, va tancar les seves portes, l'edifici fou enderrocat i un magatzem de fusteria en va ocupar el lloc.