dijous, 22 de gener del 2015

POKIN'S. Plaça Francesc Macià 3. (1979-1990's)




Després del tancament del Cinema Rialto l'últim dia de 1977, una de les primeres hamburgeseries de la ciutat acabaria instal·lant-se en aquell mateix local. Va ser el Pokin's, una franquícia de menjar ràpid avui desapareguda a Barcelona, que va començar amb tres locals més (dos al Portal de l'Àngel i una altre a Pelai.). La singularitat d'aquesta marca comercial era que no venia dels Estats Units sinó que era estrictament catalana.
El Pokin's de Francesc Macià obert poc després del canvi de nom de la plaça, quedarà viu en la història de molt grups de joves i adolescents que en van fer un centre de trobada abans de començar els pelegrinatges habituals de cap de setmana per la zona de discoteques del Turó. En aquest sentit va desbancar a La Oca que bàsicament era un lloc de trobada però no de consumició. Els preus més ajustats del Pokin's permetien que el jovent no només es concentrés a la vorera sino que accedís dintre del local. Les minipizzes i els gelats Sandy tenien molt d'èxit i sempre quedava el recurs de l'hamburgesa per al més necessitat d'omplir l'estòmac. Aquest Pokin's tenia també accés pel número 5 del carrer Calvet. Va desaparèixer cap a mitjants de la dècada dels 1990's.

*1981.- Revers d'un calendari de mà del Pokin's de Francesc Macià. (Font: Col·lecció d'Antonio Calderón)

44 comentaris:

  1. Jo vaig ser una de les habituals dels "Pokins de Calvo Sotelo", ja que per aquella época encara costava nomenar-la com a "Francesc Macià". Recordo que era molt habitual que portessin vals de promocions a les porteries dels edificis de la zona, per la qual cosa sempre disposavem d'un o d'un altre descompte. Divendres per la tarda era un dia molt habitual per anar-hi. Per cert, a diferència d'altres llocs desapareguts de Barcelona, trobo que corren molt poques fotografies per la xarxa... Qui hagués tingut un telèfon mòbil per poder inmortalitzar més d'una trobada d'amics! Felicitats per l'article.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo vaig treballar al pokins i la Teva cara en zona,q pena no tendrá cap foto

      Elimina
  2. Lluís Juan i Gonzàlez22 de gener del 2015, a les 18:24

    La memòria potser m'enganya, però juraria que en els darrers temps de la franquícia, hi havia un Pokin's al costat del cinema Arkadin, a l'edifici Autopistes de Travessera de Gràcia-Via Augusta. Després va passar a ser una Pans & Company.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lluís Juan i Gonzàlez22 de gener del 2015, a les 18:30

      Rectifico, es va convertir en un Bocatta. De fet, a la següent pàgina web es parla d'aquests establiments i indiquen que fou aquesta cadena la que va quedar-se amb la marca. En alguns llocs de l'estat espanyol encara la mantenen.

      http://somosochenteros.blogspot.com/2012/03/lugares-emblematicos-pokins.html

      Elimina
  3. Jo hi anava gairebé cada setmana al del carrer Pelai.

    ResponElimina
  4. Em sembla que va tancar per que es va cremar la cuina, pero va reobrir cap el 2000 després en el mateix local hi havia Pokin's Pans i dunkin donuts crec, fins que van tancar

    ResponElimina
  5. De fet, actualment quan quedem amb la família a Francesc Macià, la nostra referència és "Quedem al Pokin's".
    Recordo el Pokin's i el Pokin's + Bocatta + Dunkin Donut's

    ResponElimina
  6. molt xulo pero manca dir de que es el record Barcelonauta, es d'en Antonio Calderon i el va publicar al grup de facebook Discotecas Años 70,80,BCN,etc y locales de encuentro per ser justos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així figura al peu de la imatge. Gràcies Lídia, gràcies Antonio.

      Elimina
  7. Hi ha algú que va treballar al de Pelai? Jo vaig treballar allá des del Juliol de 1992 al Maig 1993.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo trabajé en el calvo sotelo,por 1993,soy capilla

      Elimina
    2. Trabaje con mari ángeles, mari Carmen, de encargados manuel

      Elimina
    3. Jo vaig treballar al Carrer Pelai 28 al 1967...distribuidora Pelayo..director Sr Mezquiriz..guardo molts bons records..tenía 17 anys

      Elimina
    4. Yo trabaje en calvo sotelo, desde el 1990 hacia adelante, y estube en Pelayo.... Soy Susana

      Elimina
    5. Estube con Maria Ángeles, Pascual, Manu, Sergio, luego se fue Maria Ángeles y llegó Antonio (Susana zafra)

      Elimina
    6. Yo también trabajé en Francesc Macià del 92 al 94 ( menos la mili en medio. También estuve con Mari Ángeles y Pascual.

      Elimina
    7. Pues entonces hemos coincidido y trabajado juntos, yo estaba de mañanas y finde de partido, yo tengo contacto con Pascual y Mª Ángeles, y Felipe que estaba con migo en turno siempre. Sería genial poder juntarnos. Besos a todos

      Elimina
  8. Un dels ultims que vaig anar va ser el de la ronda (villarroel/sant antoni) un local que a dins hi havia bocatta, pokin's, pizzes, algo de pollastre, etc... Actualment hi ha un wok. El "bikibun" o "rotllos de llom i formatge" estaven genials!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que recuerdos..yo lo tenia al lado de casa en portal del angel...recuerdos!!!

      Elimina
  9. Yo también fui iva casi todos los días y recuerdo a mi camarera favorita se llamaba Ángela que recuerdos más bonitos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, yo era compañera de Angela súper maja, cariñosa éramos lo que ahora ya no hay... Equipo y compañeros

      Elimina
  10. Allà vaig prendre les primeres cerveses amb patates fregides. Tenia 16 anys... Quina enyorança!

    ResponElimina
  11. Y nadie recuerda a un camarero ya algo mayor creo que su nombre es Saturnino en el de Francesc Macià, genio y figura

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo le recuerdo, muy antipático y que controlaba si habías acabado tu consumición para echarte de malas maneras... Yo era más de ir al Tip-Tip de Tuset, allí eran mucho más amables.

      Elimina
    2. yo sí! ponía orden para que no volarán las servilletas 😅😅

      Elimina
    3. Vicent, tu tenias una motillo, eras encargado....???

      Elimina
    4. Sí que me'n recordo del Saturnino, quan s'apropava a la nostra taula feiem el senyal de "nino, nino" com si fos una sirenahahaha!

      Elimina
  12. Jo vaig anar molt sobint desde el 1986 fins al 89, era Punt de trobada per anar just avans de la sessio de tarde o nit del up&down i bacarra,quins records!

    ResponElimina
  13. Nuestro grupo bajaba de la zona de Plaza Adriano al Pokin's, recuerdo especialmente el Biki Bum i la Ensalada de Crudités, de allí al Don Chufo, que tardes¡¡¡¡

    ResponElimina
  14. Quins records del Pokin's de Francesc Macià (tot i que amb el canvi de nom tan recent era calvo sotelo)!!! I el Bikibum, una delícia 😉

    ResponElimina
  15. Alguien se acuerda de los cholis(futbolines de calvet) y del señor luna

    ResponElimina
  16. yo trabaje 19 años practicamente en casi todos los locales pokins-bocatta

    ResponElimina
  17. Ningú recorda el robot de Pokins de Francesc Macià? Es deia Arturito (R2D2)

    ResponElimina
  18. Saturnino un empleado que era mayor, te invitaba a marcharte si no consumidas, eso si... De muy buenas maneras.

    ResponElimina
  19. Y hablando del Pokin's... ¿Alguien recuerda a la famosa hamburguesería "Al Coco Burguer"? Era una hamburguesería Catalana que estaba en las Ramblas Nº 54 donde ahora esta el "Pita House" era una gran arcada blanca con a cada parte (derecha e izquiera) había un cocodrilo verde con camisa blanca chaqueta rosa con corbata y pantalon rayado mordiéndose la cola...
    Tengo esa imagen... Miguel? Manel? estáis por aquí? Soy carlos...
    Esta cadena de hamburgueserías era del grupo VIARNA.

    ResponElimina
  20. El Bikibun era impressionant. Pernil i formatge en pa d'hamburguesa, embolicat en paper i servit molt i molt calent, amb el formatge desfet. Encara me'l faig avui en dia a casa en el microones.

    ResponElimina
  21. Hola, yo frecuentaba el Pokin's para luego ir al Baccara y Pipper, a la salida del Baccara también iba por allí un rato, recuerdo como la peña del Baccara se dedicaba a dar vueltas a la plaza en moto haciendo plegadas,1986, un año increíble en mi vida.

    En la película Barcelona Sur (1983) sale el interior del Pokin's un buen rato.

    ResponElimina
  22. Your blog post is outstanding! The content is incredibly insightful and thoroughly researched. The author's ability to present information in a clear and engaging manner is truly commendable. The practical examples and actionable tips provided are not only valuable but also easily applicable. This post has definitely expanded my knowledge on the topic and left me hungry for more. Keep up the fantastic work!
    Nueva Jersey Orden Protección

    ResponElimina
  23. Magnific treball el que estas fent. Es un goig llegir tot el que publiques. Enhorabona. En relació al Pokins que jo visitava subint, ningu pot aportar mes imatges ?

    ResponElimina