dijous, 16 de desembre del 2010

HOSPITAL-ASIL INFANTIL (1867- 1882) ESGLÉSIA DELS MISSIONERS DEL SAGRAT COR (1882- 1936)


*1870.- Un gravat de l'Hospital Asil a la cantonada Muntaner-Rosselló aleshores dins el límits de la vila de Gràcia. 

El día 14 de desembre de 1867, el Pare Benito Menni va inaugurar un Asil-Hospital per a nens escrofulosos i raquítics a la cantonada dels carrers Muntaner i Rosselló.
Aquest establiment pot ser considerat com la primera Casa de la Restauració de l'Orde de Sant Joan de Déu i el primer centre hospitalari infantil de l'Estat espanyol i tercer d'Europa on només hi havien els dos hospitals parisencs de la Rue Ormond de Couvres i el dels Enfants Malades, de la Rue du Sávres. El 1875 van fer una ampliació de l'edifici, però aviat se'ls quedà petit i decidiren traslladar-se a Les Corts.
Fou al 1882 quan els Missioners del Sagrat Cor varen comprar l'edifici als germans de Sant Joan de Déu i s'hi varen establir. A partir de 1898 hi començà a funcionar el Col·legi Sant Miquel.



L'església situada a la cantonada va ser objecte de saqueig i incendi el 1909 i pràcticament destruida el dia 19 de juliol de 1936 en produir-se l'aixecament dels militars contra la República.

*1909.- El claustre amb forces de la guàrdia civil que custodiaven l'edifici després dels esdeveniments de la Setmana Tràgic

*1910's.- Els alumnes formats al pati delimitat pel claustre, després de la reconstrucció del col.legi (Foto: Revista del Col·legi Sant Miquel. Gentilesa d'Eugenio Guardiola)


 
 

 *1936.- Imatges de l'estat en què va quedar l'església dels Missioners del Sagrat Cor i part del col·legi després de l'aixecament militar del 19 de juliol. (Fotos: Carlos Pérez de Rozas 

Acabada la Guerra Civil, els Missioners del Sagrat Cor varen refer la façana de la cantonada tal i com avui pot veure's, tornaren a reconstruir el Col·legi Sant Miquel, varen salvar el claustre interior i en els anys seixanta varen edificar una nova església al carrer Rosselló.