dissabte, 29 de setembre del 2018

MUEBLES LA FÀBRICA. Primeres instal·lacions al Poble-Sec (1942-1950's)



Félix Estrada Saladich (Monistrol de Calders 1901- Barcelona 1997) va ser l'impulsor de l'empresa Muebles La Fábrica, una de les capdavanteres d'aquest sector a Barcelona i Catalunya. Estrada era una home amb un extraordinària visió comercial, un gran emprenedor i un empresari d'èxit que havia estudiat el funcionament de les empreses nordamericanes i dels països més desenvoluptas. 
Als anys 1940's, després d'haverse dedicat als negocis en diversos sectors va concentrar-se en el de la indústria del moble a través de l'empresa FERSA (Fábricas de Ebanistería Reunidas. Sociedad Anónima) que no era més que la societat que va desenvolupar l'exitosa empresa Muebles La Fàbrica.  
 
Fèlix Estrada Saladich (Font: Memorias de Un comerciante catalán. Editorial Quiris)
 
Però abans d'instal.lar-se al carrer Rocafort, Muebles La Fàbrica va tenir tot un seguit de locals escampats pels carrers del barri del Poble-Sec. Aquests primers establiments incloien diversos tallers artesanals i de tapisseria i un modest local de vendes i exposició al carrer Radas. El creixement de l'empresa però, va ser meteòric i Fèlix Estrada va optar per fer una gran inversió concentrant el negoci en un nou edifici al carrer Rocafort 142 que va ser construit en un temps rècord de vuit mesos.

*1946.- La primera botiga d'exposició i venda de Muebles La Fábrica al carrer Radas número 20 (Foto: Arxiu Mas / AFB)
 
*1946.- El taller del carrer Cabanes 33. (Foto: Arxiu Mas / AFB)
 
*1946.- El taller de tapisseria al carrer de l'Olivera cantonada amb Ricart. (Foto: Arxiu Mas / AFB
 
L'any 1948 es produeix el trasllat de la modesta planta de vendes del carrer Radas 20 a la nova seu de Muebles La Fábrica al carrer Rocafort 142. L'olfacte comercial d'Estrada el va portar a celebrar la inauguració de la nova planta de vendes del carrer Rocafort amb un castell de focs artificials des del terrat del nou edifici, que va provocar que tota la ciutat conegués on estava ubicat aquell nou edifici.
D'altra banda, Estrada Saladich va ser també un home amb molta sensibilitat cultural, propietari d'obres d'art i president de l'Asociación Nacional de Coleccionistas.
 
*1948.- Notícia de la construcció del nou edifici del carrer Rocafort. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
  
 
*1950's.- El local del carrer Radas 20, que havia acollit el primer centre de vendes, convertit en taller després de la inauguració del nou l'edifici central del carrer Rocafort. (Foto: Autor desconegut).