dilluns, 27 juny de 2011

CASA NARCÍS PLA. Plaça Catalunya 9. (1875-1918)

*1906.- La Casa Narcís Pla en primer terme a l'esquerra en una imatge molt ben acolorida de començaments del segle XX. Al terrat s'hi poden veure les lletres del primer gran rètol publicitari que es va instal·lar a la plaça (Cliqueu a sobre de la imatge per agrandir-la).

Situada a la cantonada entre la Ronda de Sant Pere i la Rambla Catalunya, a la vorera nord de la Plaça Catalunya, la Casa Narcís Pla fou una de les primeres grans edificiacions de la futura plaça. Després de ser aixecada va conviure durat uns anys amb les cases Estruch i Gibert (que eren just davant i ocupaven el centre de la plaça) i amb l'antiga Estació del Tren de Martorell que era a l'altre costat de la Rambla Catalunya  barrant el pas a la futura Ronda Universitat.
Obra de l'arquitecte Francesc de Paula del Villar, la casa Narcís Sala tenia planta baixa i quatre pisos d'alçada. Pel seu darrera hi circulava la Riera d'en Malla, que baixant per la Rambla de Catalunya feia un gir de noranta graus en aquest punt per connectar amb el carrer Casp. Amb els pas del anys l'edifici va quedar encastat entre el Gran Cafè Restaurant Colón (després Hotel Colón) i el Gran Salón Doré (després Teatre Barcelona)
Durant molts anys l'edifici va lluir al seu terrat un cridaner anunci de LA GRESHAM, el primer de gran tamany que hi hagué a la plaça. Era un companyia d'assegurances anglesa que havia instal·lat les seves oficines al mateix edifici. Als baixos hi hagué una de les entrades al Cafè Alhambra i posteriorment s'hi instal·là el popular Cafè Bar La Lune.


L'edifici va començar a ser enderrocat l'any 1918, després que Pich i Pon el va comprar per construir-hi la seva casa de sis pisos segons un projecte de Josep Puig i Cadafalch.