dilluns, 30 de setembre del 2013

GUIES DE CAUTXÚ DE SENYALITZACIÓ DE PARADES D'AUTOBÚS (2009-2012)




Un element urbà sortosament desaparegut de les voreres de la nostra ciutat van ser les bandes de goma situades al terra del voltant de les parades d’autobús. L’objectiu no era altre que advertir als invidents de la situació exacta dels punts d’aturada dels vehicles de transport públic.
A partir de l’any 2009, l’ajuntament presidit per l’alcalde Jordi Hereu va prendre la decisió, gens encertada, d’adherir a la vorera aquestes superficies de goma de textura irregular. Eren formades per bandes longitudinals de cautxú que creuaven perpendicularment la vorera senyalitzant les parades, que podien ser identificades pels vianants cecs a través del contacte amb els seus bastons. Però el sistema d’adherència emprat, a través de cola d’impacte, va resultar a la llarga una sol·lució poc pràctica, ans al contrari es va evidenciar com a desastrosa i perillosa. A mesura que passaven els mesos el continuat trepig dels viananats i la calor de les èpoques d’estiu van afectar les tires de goma, que s’anaven deformant fins que s'aixecaven i es desprenien progressivament dels panots de la vorera, tot creant perillosos obstacles. Els avis i els menuts eren els que tenien més números per ensopegar-hi i més d’una lesió es va haver de lamentar.
Tot plegat, un exemple de malbaratament del diner públic i de mala gestió dels materials urbans, que va generar un problema que es va fer palès als carrers per un bon temps i no ha estat resolt definitivament fins fa poc (2013). La sol·lució eran ben simple i de sentit comú: col.locar a la zona panots de la mateixa textura que les maleides gomes.


*2011.-.- Una guia de cautxú despresa de la vorera. (Foto: Mané Espinosa. La Vanguardia).
 
 
*2012.- Una invident sobre una superfície ja reconvertida correctament mitjançant panots. (Foto: Mané Espinosa. La Vanguardia).