diumenge, 13 de maig del 2012

ARKADIN. Minisales de cinema. Travessera de Gràcia 103 (1976-1999)

 


L'edifici Autopistes (Travessera de Gràcia-Via Augusta) fou una de les tantes torres de 22 plantes que el porciolisme va permetre enlariar sobre la ciutat des de finals dels anys 1960's, a través d'una reglamentació urbanística específica que els anomenava edificis singulars. Als baixos d'aquesta torre, per la banda de Travessera de Gràcia, es va obrir el 1972 un  petit teatre anomenat Don Juan, que va tenir una vida curta i va tancar portes tres anys després. En el mateix local, l'empresa Círculo A hi va obrir a l'abril de 1976 una de les primeres minisales de cinema de la ciutat, modalitat que després s'imposaria totalment en el panorama de l'exhibició cinematogràfica.
Els Arkadin eren molts petits amb aforaments de 90 i 120 espectadors. Quan eres dins tenies la sensació d'estar  en una aula més que en una sala de cinema. Integrades dins el grups de les aniomenades sales especials, s'hi van projectar moltes pel·lícules d'autor i d'altres que arribaven tard al nostre país a causa de la censura franquista, que havia impedit la seva estrena simultània amb la resta del món civilitzat. El 1977 rebien el Premi Sant Jordi a la millor sala especial. Posteriorment passarien a ser gestionades per Cinesa.



La història dels cinemes Arkadin no va poder viure el canvi de segle. A finals de juny de 1999 les dues minúscules minisales van dir adéu a una aventura de 23 anys de projecció de cinema de culte.