dissabte, 1 d’octubre del 2011

CASA VICENÇ FERRER. Plaça Catalunya 12-13 (1915-1968). PENSIÓ NOWÉ i HOTEL VICTORIA.

*1917.- Façana de la Casa Vicenç Ferrer abans de la seva ampliació quan acollia la Pensió Nowe tal com es pot veure al rètol. Als baixos la popular drogueria i farmàcia Vicente Ferrer.

Obra de l'arquitecte Salvador Viñals i Sabaté (1847-1926), aquest edifici va ser enlairat l'any 1915 a la cantonada de la plaça Catalunya amb la Ronda de Sant Pere. Inicialment hi acollí la Pensió Nowé i el mateix any hi va obrir portes als seus baixos la popular i coneguda drogueria i farmàcia Vicente Ferrer. El solar havia estat ocupat anteriorment per la Casa Miquel Buxeda del 1866.

*1917.- Publicitat de la Pensió Nowé abans que l'Hotel Victoria s'intal·lés a l'edifici.

La construcció constava de planta baixa, entresol i cinc pisos més, amb remat negre de pisarra a l'ultim pis on la façana dels laterals s'inclinava cap a dins permetent que els finestrals sobresortissin, mentre que al cos central de la cantonada hi dominava una cúpula ampla de més alçada.
La Casa Vicenç Ferrer va aconseguir la menció d'honor en el concurs anual d'edficis artístics del 1916. El primer premi va quedar desert aquell any.
L'any 1919 es va enderrocar la construcció veina (Casa Jaumandreu) del número 13 i es va ampliar l'edifici mantenint la mateixa unitat d'estil noucentista amb la edificació original. A la Pensió Nowé, segons recorda Lluís Permanyer [1], s'hi van instal.lar a finals de 1922 Francis Picabia i André Breton. El pintor exposà les seves obres entre novembre i desembre d'aquell any a la Galeria Dalmau i l'intel·lectual surrealista l'acompanyava per pronunciar una de les seves conferències a l'Ateneu.
Posteriorment l'edifici va ser la seu de l'Hotel Victoria un dels més cèntrics de la ciutat.
L'edificació va seguir dempeus durant més de cinquanta anys. El seu enderroc va ser conseqüència del creixement dels grans magatzems El Corte Inglés, que després de la seva obertura l'any 1962 al número 15 de la plaça, havia afegit el 1966 un altre edifici a Ronda Sant Pere i finalment va ampliar el centre comercial enllaçant-los tots dos sobre el solar que havia ocupat la Casa Vicenç Ferrer.

*1931.- L'Hotel Victoria ja ubicat a la Casa Vicenç Ferrer ampliada.



Porta d'accés des del carrer al l'Hotel Victoria. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)

La sala de visites a l'entresòl de l'Hotel Victoria. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)

*1935.- El restaurant de l'Hotel Victoria en una postal de l'època.
 
*1928.- Una altra vista de la façana de la casa Vicenç Ferrer des de l'antic brollador del centre de la Plaça Catalunya. Enquadrada en vermell l'ampliació de 1920.

Ubicació de la casa Vicenç Ferrer a la Plaça Catalunya amb l'ampliació de 1919 en un color més clar. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre el plànol per ampliar-lo).

*1950.- Als anys 1950's un gran anunci lluminós de bombetes Osram coronava el terrat de la Casa Vicenç Ferrer. (Foto: Família Cuyàs)

*1968.- Últims dies de la Casa Vicenç Ferrer. Envoltada per les dues façanes dels grans magatzems El Corte Inglés a Plaça Catalunya i Ronda Sant Pere, les bastides i els tendals han començat a instal·lar-se per cobrir la façanes i procedir a l'enderroc definitiu.

[1].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona 1994.