dilluns, 28 de març del 2016

BODEGA LA UVA DE ORO. Plaça del Diamant. (1940's-1970's). PLAQUES PUBLICITÀRIES DE BEGUDES (1950's-1970's)

Agraïments a FRANCISCO COSTA CATALÁ


*1960's.- La font de la plaça del Diamant amb la bodega La Uva de Oro al fons.

Una de les moltes bodegues de barri on es comprava vi a granel directament de la bota, La Uva de Oro ha passat a la història de Gràcia per ser l'establiment que apareixia a la foto de la coberta del llibre de Mercè Rodoreda La Plaça del Diamant, en aquell primer disseny que va arribar a tenir gairebé una trentena d'edicions. La foto captava un racó de la plaça amb la font en primer terme i al fons apareixia la porta de la bodega situada a la cantonada amb el carrer de l'Or.
L'obra, publicada el 1962, ens relata la història de la Colometa i el Quimet i va ser portada al cinema a l'any 1982 en una cinta de Suevia Films, dirigida per Francesc Betriu, que van protagonitzar Sílvia Munt i Lluís Homar.

El llibre i l'autora

La bodega La Uva de Oro era un d'aquells locals profundament arrelats a la vida del barri. Havia estat regentada durant la postguerra per la senyora Antònia i el seu marit. Quan s'entrava a l'establiment una forta olor de vi dominava tot l'ambient. A mà esquerra hi quedava emplaçat el mostrador mentre que a l'altra banda hi havia unes quantes taules on era habitual que els clients més habituals juguessin les seves partides al dòmino.
Una altra nota característica era que l'exterior del local, tal i com reflexa la històrica fotografia, era ple de plaques de llauna subjectades a la paret que anunciaven refrescs i begudes. Aquest tipus de publicitat que va començar a fer-se visible a començaments dels anys 1950's era molt propi de l'època a les entrades dels bars.  


*1968.- Mercè Rodoreda fotografiada al mateix lloc que apareixia a la coberta de les primeres edicions de La Plaça del Diamant. (Foto: Josep Postius)



    





Algunes de les plaques metàl.liques de begudes i refrescs que envoltaven l'entrada a La Uva de Oro