dijous, 27 de desembre del 2012

CAMP DE FUTBOL DE L'ESPANYA INDUSTRIAL (1934-1960's)

MIQUEL BARCELONAUTA


1967.- Vista aèria de la fàbrica La España Industrial amb el seu camp de futbol marcat en groc.

La gran fàbrica tèxtil La España Industrial situada entre Sants i Hostafrancs va ser una de les més importants de la ciutat d'aquest sector productiu. L'empresa va desenvolupar una secció esportiva que tenia en el futbol el seu exponent més significatiu.
La Secció Esportiva de l'Espanya Industrial fou fundada l'any 1934 i tenia el camp de joc a la vora de la fàbrica tocant al carrer Rector Triadó, al costat mateix del casinet d'Hostafrancs i d'una petita plantació de plàtans d'ombra. Inicialment el terreny era de terra però amb el temps s'hi va plantar gespa.
El març de 1946 el camp va ser reinaugurat després d'una important reforma juntament amb l'estrena d'altres instal·lacions del parc d'esports de l'empresa que incloien pistes de tennis, basquetbol. frontó i una piscina. El Baró de Terrades, alcalde de la ciutat, va presidir l'acte. El camp de futbol de 100 x 70 metres disposava d'una tribuna amb aforament per a prop de 5.000 espectadors.

*1946.-  El diumenge 17 de març de 1946 el camp de futbol  de l'Espanya Industrial va ser reinaugurat després d'una profunda reforma. També s'inauguraren diverses instal·lacions esportives i l'espai social de l'empresa, que avui coneixem com el Casinet d'Hostafrancs. (Font: El Mundo Deportivo. edició del dia 20 de març de 1946. Cliqueu a sobre per ampliar).

L'equip de futbol de l'Espanya Industrial va figurar durant molts anys a categories regionals i en els primers anys de vida participava en el Campionat de Catalunya de Cases Comercials i Empreses, però l'any 1952 va ascendir a segona divisió. La temporada següent  va aconseguir l'ascens a Primera però no va poder fer-lo efectiu ja que figurava inscrit com a filial del FC Barcelona. La història es repetí a la temporada 1955/56, però aleshores es va deslligar del Barça, la qual cosa li donava llum verda per poder jugar a Primera. Hi havia però, un altre petit problema. La Federació Espanyola de Futbol no acceptava a la màxima categoria equips amb noms d'empreses. Fou per això que l'equip va haver de canviar el nom. Finalment es va decidir que la nova denominació seria Club Deportivo Condal.

*1954.- Un equip de l'Espanya Industrial en el que podem veure a Ferran Olivella, que després seria un destacat defensa del Barça. És el tercer per l'esquerra de la fila del darrere.

 
*1958.- L'escut i els colors de l'Espanya Industrial van ser adoptats pel Club Deportivo Condal, nova denominació del club en pujar a Primera Divisió. Posteriorment el Comtal va esdevenir filial del Barça, va vestir de blaugrana i amb el pas del temps formaria el Barcelona Atlètic.

El Comtal va jugar a primera només una temporada, la 1956-57, vestia els mateixos colors blaus i blancs combinats amb una franja diagonal a la samarreta. No obstant, les reduides dimensions del terreny de joc i sobretot l'escàs aforament del camp del carrer Rector Triadó varen fer que l'equip jugués els seus partits al vell camp de Les Corts en el que el Barça jugava també la seva última termporada abans de traslladar-se al Camp Nou.
El camp de l'Espanya Industrial va acollir durant el 1961 una escola de futbol dirigida per Ladislao Kubala, que acabava de retirar-se com a jugador en actiu. No obstant, l'escola tingué vida efímera. Kubala va ser requerit pel president Enric Llaudet per entrenar al primer equip del Barça i el projecte de l'Escola de Futbol va quedar en punt mort. El Condal va romandre al vell camp de Les Corts on jugava els diumenge al matí i el modest camp de futbol de l'Espanya Industrial va quedar per acollir partits de futbol de categories inferiors i regional. A finals dels anys 1960's el terreny de joc va desaparèixer en ser construits dos blocs de 10 alçades que avui podem veure al començament del carrer Rector Triadó al costat mateix de l'entrada al Parc de l'Espanya Industrial on hi ha el drac monumental. 


*1961. Dues imatges del camp de l'Espanya Industrial quan acollia l'Escola de Futbolistes de Ladislao Kubala. A la foto superior es pot veure al fons la torre d'habitatges del carrer Numància /Josep Tarradellas. En la d'abaix veiem el frontó que hi havia en un dels extrems del camp al costat del Casinet d'Hostafrancs. (Font: Revista Barça. 5.10.1961)