dissabte, 2 d’abril del 2011

LA CREU COBERTA (Segle XIV - 1850)


Avui coneixem per Creu Coberta, la via comercial que serveix d'entrada al barri d'Hostafrancs des de la plaça Espanya. Però la història d'aquest nom es remunta al segle XIV.  
En realitat, l'indret exacte que es coneixia com la Creu Coberta correspon a l'actual cruïlla entre el Paral.lel i l'avinguda Mistral. Fou allà on a començaments del segle XIV s'hi va plantar una creu de terme que delimitava l'entrada a Barcelona. Era una creu de pedra esculpida que inicialment romangué exposada als quatre vents, fins que en una data no precisada va ser coberta per un templet. El 1573 va ser reformat i el conjunt va quedar integrat per quatre columnes amb tres esglaons per accedir a la base de la creu. Les bases de les quatre columnes eren dòriques i els capitells corintis. En les vuit cares externes dels capitells del conjunt de les quatre columnes hi havien esculpides les imatges de Santa Eulàlia, Santa Madrona, Santa Bàrbara, Sant Pere, Sant Sebastià, Sant Sever, Sant Roc i Sant Joan. 
A partir del segle XIX hi ha més notícies sobre la sort d'aquesta creu, ja que l'indret fou especialment destacat com lloc de rebuda de personatges i autoritats que visitaven Barcelona, així per exemple els rei d'Espanya Carles IV el 1802 o Ferran VII el 1827. Durant la Guerra del Francès (1808-1814) va resultar danyada per les tropes napoleòniques. L'any 1823 els constitucionalistes varen retirar la creu i el templet que la cobria i només un any més tard la creu fou reposada en el mateix lloc amb una que provenia del clausurat cementiri del Pi. Finalment la creu va desaparèixer el 1850.
Entrat ja el segle XX, la Creu Coberta era també el nom de la via d'accés a la ciutat fins al portal de Sant Antoni que avui coneixem com avinguda Mistral. Se'l coneixia com a passeig de la Creu Coberta i era un dels llocs preferits pels ciutadans per passejar. A finals dels anys vint aquest passeig va canviar de nom i es va dedicar a Milans del Bosch. Finalment al 1931 va ser rebatejat i dedicat al poeta occità Frederic Mistral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada