dimarts, 4 de desembre del 2012

GALES. Sastreria. Passeig de Gràcia 32. (1943-1995)


Gales fou durant els anys de la dictadura i les primeres dècades de la democràcia un dels referents de la moda distingida. Inaugurada el desembre de 1943 als baixos de la Casa Blajot, la botiga del passeig de Gràcia, va captar ben aviat una clientela fidel vinculada al segment social més benestant de l'època.
Amb els pas dels anys s'afegiren al negoci altres botigues a Diagonal i Tuset fins a consolidar-se com un clàssic entre els establiments de moda de la Barcelona burgesa d'aquells anys. Vestir-se a Gales era símbol de distinció social. 



A finals dels anys 1980's la botiga es va restaurar i, en ser eliminada la marquesina que envoltava els aparadors, varen aparèixer a la façana les figures d'un fris incomplet amb representacions dels oficis artesanals que provenien de l'edifici original projectat per Rafael Guastavino l'any 1871. El fris de pedra és obra de l'escultor Rossend Nobas (1838-1891), es titula Història del Treball i s'ha conservat fins l'actualitat. 
El negoci va tancar el 1995 i a la botiga de Passeig de Gràcia - Diputació, que durant tants anys va ocupar Gales, hi trobem avui (2012) una sucursal de la marca de moda Adolfo Domínguez.

*1956.- La publicitat de Gales va ser trencadora des de la dècada dels 1950's. En aquest anunci publicat a la revista Destino es presentaven durant la campanya de Nadal obres dels artistes catalans més emergents del moment (Modest Cuixart, Joan Brossa, Antoni Tàpies, Josep Maria Subirachs i Leopold Pomés). 

4 comentaris:

  1. L'arquitecte de l'edifici, en Rafael Gustavino, ¿és el mateix que va fer les amèriques? Vull dir aquell que va redescobrir la "volta catalana" i que va contruïr edificis de maons per tot Estats Units (per exemple, la Grand Central de Nova Iork).

    ResponElimina
  2. Efectivament, el nom correcte de l'arquitecte no és "Gustavino" sino "Guastavino". Era natural de València, on va néixer el 1842 i va morir als Estats Units on va introduir els sostres de volta catalana. La seva obra va ser continuada pel seu fill.

    ResponElimina
  3. Al final dels anys vuitanta em vaig trobar al carrer una pilota de goma de la mida d'una pilota de tenis de la sastreria Gales. En sabeu alguna cosa?

    ResponElimina
  4. Entre els anys 2015 i 2016 s'ha procedit a una acurada intervenció i rehabilitació de l'edifici, sobretot l'escala interior, i la façana, que entre d'altres ha permès restituir i completar el fris de pedra de l'escultor Rossend Nobas.

    ResponElimina