dissabte, 18 d’octubre del 2014

XALET BLASCO OCHOA. Alfons XII - Travessera Gracia (1910's)

Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER

*1915.- Vista general de la mansió de Blasco Ochoa amb el seu extens jardí. En primer terme el carrer Alfons XII. (Font: La Esfera. Núm. 93. Octubre 1915. Biblioteca Nacional de España)

Una de les moltes grans mansions que a començaments dels segle XX s'aixecaren sobre els afores de Sant Gervasi de Cassoles fou el xalet propietat de l'arquitecte Albert Blasco Ochoa (1882-1970), que va deixar la seva empremta modernista en moltes obres de la localitat d'Olot. Dissenyat i projectat per ell mateix, seguint les pautes modernistes de l'època, aquest edifici era situat al començament del carrer Alfons XII tocant a Travessera de Gràcia, entre els terrenys de la Societat Esportiva Pompeia i el convent-col·legi de les Dames Negres.
Hi destacava un immens jardí, que s'estenia entre la Travessera i el final del carrer Avenir, i el porxo d'entrada a la mansió situat en un dels seus vèrtexs. Interiorment disposava de semisoterrani, planta baixa, pis principal i una altra alçada amb un porxo de columnes a nivell del terrat en la façana principal. 
No hem trobat informació sobre quan va desaparèixer aquesta edificació, lamentablement poc coneguda i obviada en molts estudis sobre el modernisme a Barcelona. 



*1915.- Tres imatges de l'interior de la mansió. (Font: La EsferaNúm. 93 Octubre. 1915. Biblioteca Nacional de España)

*1933.- Localització del xalet de Blasco Ochoa en un plànol topogràfic municipal. Al costat es pot veure el camp de futbol de la Societat Esportiva Pompeya. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).


12 comentaris:

  1. Juas ¡¡¡¡
    que pasada ¡¡¡
    Molt bé.
    Gracies per el planol ¡¡

    ResponElimina
  2. En el meu Inventario General del Modernismo, l'havia considerada. La tenia amb l'adreça Alfons XII, 1 amb Travessera, 71.
    Blasco és un arquitecte força desconegut, va treballar per a la família Pons Tusquets.
    Sempre va bé recuperar informació de les obres desaparegudes, moltes d'elles amb un valor artístic i patrimonial força considerables

    ResponElimina
  3. En la mateixa foto superior es pot veure un altre edifici desaparegut, la Clínica Moderna de l'arquitecte Adolf Ruiz

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sr. Valentí Pons, tindria alguna referència sobre la Clínica Moderna que apareix a la fotografia?

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Se que era un edifici de Ruiz Casamitjana, autor de La Rotonda, però no sóc capaç de reconeixer la seva imatge a la foto. Si us plau, em podriau donar referències?

      Elimina
    4. Referent a la Clínica Moderna, es fa estrany que sigui tan difícil de localitzar una institució que funcionava fa 60 anys, oi? Jo he trobat que consta a les inscripcions del Registre Civil amb l'adreça de carrer Alfons XII 1, bis. Això coincidiria amb l'afirmació de que es l'edifici del darrera del Xalet. No tinc més referències

      Elimina
  4. Alguien en un blog comenta que la Clínica Moderna de la calle Alfonso XII sería ese chalet abandonado desde hace tiempo en la esquina con la calle Madrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, he estat intentant localitzar la Clínica Moderna per un estudi genealògic. Puc comentar que lla Clínica del carrer Alfons XII amb MAdrazo (núm. 51) segosn el que jo he trobat no era la Clínica Moderna. Primer va ser la Clínica Quirúrgica (dels Doctors Escayola) i despre´s va ser la Clínica del CArmen del Dr. Ripoll. http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=KFL https://diarieljardi.cat/la-clinica-del-doctor-ripoll/

      Elimina
    2. Hola, jo també estic intentant localitzar aquesta clínica i és molt dificil. Coincideixo era una clinica situada en el numero 1, bis, del carrer Alfons XII, peró no aconsegueixo més informació.

      Elimina
  5. En 1962 él propietario y director médico de la Clínica Moderna era el Dr Raul Lalucat.

    ResponElimina
  6. Bon dia, jo també busco informació sobre la Clínica Moderna ja que en ella hi va treballar el ginecòleg de la família, Dr. Francisco Haro García, durant la postguerra civil. Entre els apunts tenia anotada l'adreça d'Alfons XII, 1 bis.

    ResponElimina