dissabte, 18 d’octubre de 2014

XALET BLASCO OCHOA. Alfons XII - Travessera Gracia (1910's)

Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER

*1915.- Vista general de la mansió de Blasco Ochoa amb el seu extens jardí. En primer terme el carrer Alfons XII. (Font: La Esfera. Núm. 93. Octubre 1915. Biblioteca Nacional de España)

Una de les moltes grans mansions que a començaments dels segle XX s'aixecaren sobre els afores de Sant Gervasi de Cassoles fou el xalet propietat de l'arquitecte Albert Blasco Ochoa (1882-1970), que va deixar la seva empremta modernista en moltes obres de la localitat d'Olot. Dissenyat i projectat per ell mateix, seguint les pautes modernistes de l'època, aquest edifici era situat al començament del carrer Alfons XII tocant a Travessera de Gràcia, entre els terrenys de la Societat Esportiva Pompeia i el convent-col·legi de les Dames Negres.
Hi destacava un immens jardí, que s'estenia entre la Travessera i el final del carrer Avenir, i el porxo d'entrada a la mansió situat en un dels seus vèrtexs. Interiorment disposava de semisoterrani, planta baixa, pis principal i una altra alçada amb un porxo de columnes a nivell del terrat en la façana principal. 
No hem trobat informació sobre quan va desaparèixer aquesta edificació, lamentablement poc coneguda i obviada en molts estudis sobre el modernisme a Barcelona. *1915.- Tres imatges de l'interior de la mansió. (Font: La EsferaNúm. 93 Octubre. 1915. Biblioteca Nacional de España)

*1933.- Localització del xalet de Blasco Ochoa en un plànol topogràfic municipal. Al costat es pot veure el camp de futbol de la Societat Esportiva Pompeya. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).


6 comentaris:

 1. Juas ¡¡¡¡
  que pasada ¡¡¡
  Molt bé.
  Gracies per el planol ¡¡

  ResponElimina
 2. En el meu Inventario General del Modernismo, l'havia considerada. La tenia amb l'adreça Alfons XII, 1 amb Travessera, 71.
  Blasco és un arquitecte força desconegut, va treballar per a la família Pons Tusquets.
  Sempre va bé recuperar informació de les obres desaparegudes, moltes d'elles amb un valor artístic i patrimonial força considerables

  ResponElimina
 3. En la mateixa foto superior es pot veure un altre edifici desaparegut, la Clínica Moderna de l'arquitecte Adolf Ruiz

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sr. Valentí Pons, tindria alguna referència sobre la Clínica Moderna que apareix a la fotografia?

   Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

   Elimina
  3. Se que era un edifici de Ruiz Casamitjana, autor de La Rotonda, però no sóc capaç de reconeixer la seva imatge a la foto. Si us plau, em podriau donar referències?

   Elimina