dissabte, 16 de gener del 2016

OBELISC D'HOMENATGE ALS CAIGUTS. Plaça Catalunya. (1939)

Agraiments a ENRIC COMAS i PARER

*1939.- Vista de l'obelisc enlairat a l'espai central de la plaça Catalunya en homenatge als caiguts de l'exèrcit nacional durant la Guerra Civil. (Foto: © Josep Maria Pérez Molinos).

Acabada la Guerra Civil i ocupada Barcelona, el nou ordre franquista no va trigar gaire a exhibir la seva iconografia feixista. La Segona Guerra Mundial ja havia començat, l'eix Roma-Berlin controlava la situació militar a Europa ocupant els països veins, i l'ambient entre els vencedors de la Guerra Civil era d'eufòria davant la possible victòria del Tercer Reich i el seu aliat Mussolini.
La Falange, el Movimiento, la creu carlina, la creu cristiana, l'OJ (Organización Juvenil), el SEU (Sindicato de Estudiantes Universitarios), el yugo y las flechas... van ser alguns dels noms i símbols que la ciutadania va tenir que incorporar obligatòriament al seu dia a dia durant la dura posguerra.
La plaça Catalunya, centre neuràlgic i cor de la ciutat, va mantenir el seu nom malgrat algún intent durant els primers dies de rebatejar-la com a Plaza del Ejército Español. Sovint va ser també el marc idoni i preferit per a dur a terme exhibicions de masses de la nova ideologia dominant.
En aquest context el franquisme va aixecar un monument d'una blancúria excepcional, consistent en un obelisc de forma egípcia amb el símbol de la Falange ben visible. Quedava situat al capdamunt del gran tapís enjardinat on convivien un petit brollador i l'escultura de La Deessa de Josep Clarà.
A l'any següent el monument seria renovat amb un nou disseny però amb la mateixa iconografia.

*1939.- Parada militar amb missa de campanya organitzada pel Frente de Juventudes i altres organitzacions franquistes per inaugurar l'obelisc. Al fons la silueta de l'Hotel Colon amb els balcons amb domassos per donar més caliu a l'acte. La Deessa de Clarà sembla haver-se escapat per no veure l'espectacle. Probablement els organitzadors van optar per retirar-la o cobrir-la perque la consideraven impúdica. (Foto: Josep Brangulí/ANC).


*1939.- Un grup de soldats fent guàrdia nocturna davant del monument encara en obres. La imatge correspon al dia 24 d'abril de 1939, pocs dies abans de la seva inauguració. (Foto: Carlos Pérez de Rozas/AFB).


*1939.- La pluja també va estar present als actes d'inauguració (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 3 de maig)


*1939.- L'oficialitat franquista en tot el seu esplendor a la Plaça Catalunya. Camises blaves, braços en alt i mans esteses. Darrera es veu l'obelisc d'homenatge als caiguts. A sota una parella de soldats custodiant el monument. (Fotos: Josep Brangulí/ANC).



5 comentaris:

  1. No había visto la foto.
    Muy curiosa.
    salut

    ResponElimina
  2. QUINA GRACIA¡¡¡,NO HAN TINC CAP MENA D'INFORMACIO D'AQUEST "BODRIO",PERO LO MES TRAGIC ES QUE ELS HEREUS D'AQUELLA COLLA,SEGUEIXEN AN LES MATEIXES "PRACTIQUES"...

    ResponElimina
  3. Sembla de fusta. No entenc gaire perquè aixequen un obelisc i al cap d'un any n'aixequen un altre. Si aquest ja fa basarda el segon de 1940 que ens vas mostrar fa dos anys, encara fa més por.
    salutacions
    Magda

    ResponElimina
  4. En 1939 el frente de juventudes aún no existía, lo que existía era la O.J., la O.J.E. no se creó hasta 1969.

    Un saludo

    ResponElimina