divendres, 24 de març del 2017

PLAÇA DE CATALUNYA 19. Casa Camps i Pàmies / Banco Alemán Transatlántico. (1872-1990's)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i VALENTÍ PONS TOUJOUSE

A l'abril de 1872 Antonio Camps i Joan Pàmies van sol·licitar a l'ajuntament la construcció d'una canonada per poder abastir d'aigua l'edifici del número 10 del carrer Fontanella, que amb el pas del temps i la consolidació de la Plaça Catalunya acabaria convertit en el número 19 de la plaça, a la vorera mar entre el Portal de l'Angel i el carrer Rivadeneyra, sobre els antics horts del convent de Santa Anna. L'edifici en qüestió seguia el patró eclèctic dominant a les construccions de l'època amb una façana amb baixos, entresòl i tres alçades amb sèries de cinc balcons independents a cada planta. La Sastreria d'Esteban Melgar va ocupar l'entresòl de la finca durant els últims anys del segle XIX i els primers del XX.

*1900.- Anunci publicat a La Vanguardia de l'acreditada sastreria Melgar que confeccionava uniformes col·legials per a totes les escoles del país.

Només un quants anys després (1904), el Deutsche Ueberseeische Bank (Banco Alemán Transatlántico) va establir-se a l'edifici i entraria en la seva història durant un bon grapat d'anys amb diferents denominacions. L'arribada de l'entitat financera teutona coincideix també amb la reforma de l'entresòl, que va ser modificat per Josep Sabater amb la construcció de dues tribunes situades als balcons dels extrems.

*1924.- Façana de la Casa Camps i Pàmies amb la seu barcelonina del Banco Alemán Transatlántico ocupant baixos i entresol.
 
*1925.- Anunci a La Vanguardia
 
El primer pis acolliria progressivament el Bloque de Defensa Mercantil (anys 1910's) i la Delegació Regional de la Creu Roja (1920's)
 
*1927.- Notícia de la inauguració de la Sastreria Bernardo al segon pis de l'edifici a l'octubre d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
 
El banc alemany passaria a ser Banco Comercial Transatlántico i amb aquest nom es traslladà el 1961 a la nova seu central a l'edifici aixecat a Passeig de Gràcia / Diagonal on posteriorment esdevindria Bancotrans i més recentment Deutsche Bank.
L'edifici de l'antiga seu de Plaça Catalunya 19 va ser enderrocat a començaments dels 1990's per aixecar-hi un edifici d'oficines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada