divendres, 18 de març de 2011

CRISTAL CITY. Bar-Llibreria (1957-2000's)Un establiment un pèl insòlit en el seu temps. El Cristal City va obrir-se l'any 1952 com un bar convencional al número 294 del carrer Balmes, tocant a Santjoanistes, prop de la plaça Molina. No va ser fins el 1957, quan se'n feu càrrec Pelegrí Rovira, que hi van incorporar els llibres. En aquell mateix barri, al carrer Sant Elies, l'editor Carles Barral hi tenia el seu pis, que era lloc habitual de reunions literàries d'un grup d'escriptors emergents del moment (Ferrater, Goytisolo, Gil de Biedma...). El Cristal City donava sovint una continuïtat externa a aquestes tertúlies.
Al local s'hi venien llibres a la vegada que s'hi consumien begudes. L'interior era ple de prestatgeries que arribaven fins al sostre i permetien fullejar i llegir els exemplars exposats, però no emportar-se'ls. Per tant, no va fer mai les funcions de biblioteca. Les novetat editorials s'exhibien rera el mostrador. Allà s'hi podien llegir també durant la dictadura els llibres prohibits que publicava Ruedo Ibérico i que el propietari ocultava amb cura i precaució. Ben aviat aquest bar es va convertir en un lloc idòni per celebrar-hi còctels literaris (Els de Seix Barral eren força habituals). La part dels fons del local tenia un aire familiar i intimista, que semblava més aviat l'interior d'un habitatge privat que no pas un establiment públic. Durant els  anys seixanta i setanta el Cristal City va tenir molta anomenada per la seva singularitat i perque tothom el considerava un lloc tranquil de clientela culta.  


15 comentaris:

 1. No m'ha estat possible trobar informació sobre el tancament/desaparició d'aquest inoblidable local. Si algun lector en sap quelcom s'agrairan les seves dades i/o comentaris.

  ResponSuprimeix
 2. Vaig freqüentar el Cristal a finals dels 70 i principis del 80. Durant els anys 90 era obert, però sense el glamour d'abans. El 2002 encara existia. No et puc dir res més. Si me n'assabento, t'ho dic.

  ResponSuprimeix
 3. Gràcies Enric, seguint el teu comentari li hem allargat la vida fins els 2000's en el títol de l'article. Jo ja ni als 90's el recordava obert.

  ResponSuprimeix
 4. SÍ EN EL 2000, ESTAVA OBERT I ERA UN LLOC MOLT AGRADABLE,JO SOLIA ANAR ALGUNA TRIGUI-NIT, LLEGIA I SOPAVA UN ENTREPÀ O TAPES I TRUITES DE TOT TIPUS I QUE LES FEIEN MOLT BONES...VIU A 100 METRES I DE SOBTE VAN TANCAR PER REFORMES I QUAN VAN OBRIR DE NOU JA CAFETERIA NORMAL I VAIG ENTRAR UN DIA I JA NO MÉS...
  ÉS UNA PENA QUE NO HAGIN MOLTES FOTOS DEL LOCAL, SI VEIG ALGUNA TE L'ENVIO, I ÉS UNA LLÀSTIMA HAVER ESTAT TANTÍSIMAS VEGADES I NO FER UNES FOTOS...
  UNA SALUTACIÓ I MOLTES GRÀCIES, MARI TRINI.

  ResponSuprimeix
 5. Yo trabajé en ese emblematico bar entre los años 1962 a 1972 y de él tengo muy muy buenos recuerdos así como de su dueño Pelegrin Rovira. Allí conocí a gente muy importante. otros que lo fueron posteriormente y otros que lo son actualmente. Tengo anécdotas como para escribir un libro. Si alguien está interesado en conocer cosas mi correo es antongallegotrigo@ gmail.com.
  Para mi ha sido un orgullo trabajar allí en esos años.
  Un saludo

  ResponSuprimeix
 6. Alguien puede decirme que ha sido de los propietarios de este bar? estoy interesado en ponerme en contacto con ellos .
  Un saludo. Antonio

  ResponSuprimeix
 7. Jo també hi havia l'havia freqüentat, als 72' - 73' no anava amb pantalons però casi.
  Felicitats pel blog, imprescindible

  ResponSuprimeix
 8. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
  threadless
  tshirt hell
  Teefury uk
  80s tees
  Teepublic uk
  Teespring
  Spreadshirt coupon
  Redbubble coupon

  ResponSuprimeix
 9. Hi vaig passar moltes tardes amb un llibre i una fanta, asseguda cap al fons llegint llibres que a casa no m'haguessin permès llegir.

  ResponSuprimeix
 10. Lo recuerdo muy bien. A los dueños y su camarero Jose Luis. Todos bellísimas personas. Yo iba em los años 80, hasta los 90 casi. Me encantaría saber que fue de ellos.

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Mi nombre es Marisol. Por si me leen. marisol_morentin@hotmail.com es mi correo.

   Suprimeix
 11. Et passo link de twitter amb el vídeo de la notícia de la mort de Jaime Gil de Biedma, en el que apareix durant uns segons l'interior del bar Cristal City.
  https://twitter.com/ArxiuTV3CR/status/1215193994772262913?s=19

  ResponSuprimeix
 12. Таинственные силы и различные обстановки гадания деятелями науки не описаны, при том различные люди доверяют такому. Гадание что он думает сейчас - это верный метод узнать судьбу с использованием разных атрибутов и приемов. Определенный список вариантов, направленных на предсказание судьбы, называется ворожба.

  ResponSuprimeix
 13. Тем не менее, на основном интернет-магазине компании Снаб Топ покупатели могут в свою очередь заказать тут https://snabtop.ru/. Возможны поставки емкостей для разрозненного сбора ТБО. Есть и разновидности мусорных емкостей из поли материалов.

  ResponSuprimeix
 14. Предприятие sotni.ru продает pamesa lucca blanco уже свыше двенадцати лет. Серьезный и авторитетный продавец всегда может показать многочисленный выбор декоративного покрытия для ванной.

  ResponSuprimeix