dissabte, 28 juliol de 2012

CINEMA TEXAS. Bailèn 205. (1947-1995)

1987.-  L'entrada del Cinema Texas a la cantonada del carrer Bailèn amb Igualada.

El Cinema Texas va obrir portes l'any 1947. Tot i que va ser el continuador de l'antic Cinema Bailen, aquell que durant la Guerra Civil havia acollit uns menjadors infantils, el Texas va adquirir una personalitat pròpia durant l'època de la dictadura fins a convertir-se en un dels cinemes de barri de doble programa més entranyables, molt estretament lligat a la vila de Gràcia i també a la comunitat gitana de la plaça del Raspall.
El 1995 el Texas deixava d'existir per iniciar una nova etapa després d'una profunda reforma que el va convertir en una multisala amb el nom de Lauren Gràcia. Podriem haver considerat que el cinema no ha desparegut ja que segueix existint amb un altre nom. Però no és el mateix. la memòria del Texas per a molts graciencs és inesborrable. Amb el tancament del Texas, que va comportar també la desaparició de l'acomodador, la senyora de la taquilla i algun altre personatge entranyable que semblava integrat eternament a aquella sala, moria en realitat un cinema de barri, d'aquells de sessió continua a partir de les 4 amb dues pel·lícules, estrenades feia temps, i on els pares hi deixaven la canalla que hi passava les tardes dels caps de setmana, talment com en una guarderia. 

4 comentaris:

 1. N'hi havia un altre a la barceloneta, el marina, on la meva àvia deixava tots els fills (nou) tota la tarda i anava entrant de tant en quant duent menjar pels nens. Després es convertí en jogueteria, i ara és una llar d'avis. Al principi del carrer del mar.

  ResponElimina
 2. Quan vaig descobrir el cinema vaig recórrer molts d'aquests locals de barri, i havia estat al Texas, a la dècada dels 80. Recordo que l'acomodador també atenia un bar petit al vestíbul, on bàsicament venia pipes i kikos per la canalla. La major part de la programació estava constituïda per westerns, en aquells anys.
  Apart d'aquest també havia estat al Céntrico, Ducal i Loreto (que ja has recollit al blog) i tan sols he trobat a faltar el Maragall, que va desparèixer el 85. En el seu lloc ara hi ha una oficina de Bankinter.
  http://www.flickr.com/photos/chausson_bs/2425888000/

  ResponElimina
 3. Hi vaig força sovint per allà... M'ha agradat conèixer-ne la història :-)

  ResponElimina
 4. Hi ara un valent el torna a obrir.

  ResponElimina