dimecres, 27 de novembre del 2013

CASA FERRER-VIDAL. Façana i cúpula original. Passeig de Gràcia 114. (1916-1940's)


*1920's.- L'edifici amb la seva  façana original en la que hi destacaven la cúpula sobre la tribuna de l'ultim pis i els acabaments d'inspiració art decó.

Un dels exemples més sagnants de pèrdua dissortada d'una de les poques manifestacions arquitectòniques d'art decó a Barcelona, el trobem en la façana i terminal originals de la Casa Lluís Ferrer-Vidal, situada al número 114 del Passeig de Gràcia, un cop passada la Diagonal davant dels Jardinets.
Aquest edifici, bastit entre 1914 i 1916 segons un projecte per l'arquitecte Eduard Ferrés i Puig, destaca per la seva gran tribuna de la planta principal amb arc rebaixat i vitralls i per la robustesa dels seus baixos i entresol amb un destacat l'escut de la família dels propietaris, que presideix la porta d'entrada a la finca.
 
L'escut amb les inicials de la familia es conserva encara intacte sobre la porta d'accés a l'edifici custodiat per dues àligues amb cadenes.
 
Dissortadament la part superior de la façana va ser escapçada i mutilada després de la Guerra Civil amb l'objectiu de fer-hi una remunta de dos pisos més que va destrossar l'elegant cúpula que coronava l'edifici i els terminals de la façana.

*1934.- La cúpula original de la Casa Ferrer-Vidal al costat de l'obelisc del Cinc d'Oros quan era coronat per l'al·legoria de la República...

*1942.- ... acabada la Guerra el monument havia canviat  a causa del canvi de règim però la cúpula seguia intacta... (Foto: Arxiu Cuyàs. Institut Cartogràfic de Catalunya)

*1947.-... i només uns anys després la Casa Ferrer-Vidal la va perdre a causa de la remunta que li va afegir dos pisos més. (Foto: Zerkowitz).

La intervenció no va ser del tot desgraciada ja que va intentar reproduir al quart pis la balconada del primer pis de sobre la tribuna. La part final de la remunta però, va adoptar ja les línies neoclàssiques pròpies de les edificacions de la posguerra i va eliminar totes les valuoses referències d'art decó del projecte original.
 
*2008.- Aspecte actual de la façana de l'edifici.

8 comentaris:

  1. Barcelona perd llençols a cada bugada, una veritable llàstima aquestes destrosses.

    ResponElimina
  2. Estoy de acuerdo con el comentario anterior...así nos va.
    perdemos señas de identidad...pero nos viene el turismo barato ¡¡¡¡
    Salut

    ResponElimina
  3. Podria proposar-se a l'ajuntament la recuperació de la decoració de l'entrada del metro de la parada Diagonal. Que aniria més amb el conjunt del Passeig de Gràcia que no amb el que hi ha ara. Mireu la foto!
    tenint documentación fotogracia és senil.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que precisament això està previst en l'actual reforma del passeig.

      Elimina
  4. L'edifici del costat, xamfrà passeig de Gràcia, Diagonal, Còrcega també hi van fer una remunta en forma d'àtic i al de davant d'aquest també s'hi van carregar un coronament amb dues cúpules preciós.

    ResponElimina
  5. Molt interessant.

    La família de l'escut costodiada per les àligues segueix en el mateix edifici?

    ResponElimina