dissabte, 30 de novembre de 2013

PUBLICITAT AL TERRAT DE LA CASA FUSTER. (1920's-1980's)


Avui pot semblar aberrant que una de les joies del modernisme com és la Casa Fuster, la que tanca el passeig de Gràcia al capdamunt dels Jardinets on comença el carrer Gran, tingués instal·lat dalt del seu terrat un entramat de ferros per sostenir neons de publicitat.

*1920's.- La Casa Fuster en els seus primers anys, amb el terrat lliure de qualsevol reclam publicitari

Però durant més de quaranta anys va ser així. La situació privilegiada d'aquest edifici, construït el 1908 i visible des de la cruilla del Passeig de Gràcia amb la Diagonal, va fer del cim de la seva façana un lloc molt preuat per col·locar-hi anuncis lluminosos de gran format. D'aquesta manca de sensibilitat i respecte envers una peça cabdal de l'obra de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner en tenim constància gràfica a través de les nombroses imatges captades des del Cinc d'Oros a través dels temps.
I curiosament no fou durant el franquisme quan va començar aquest atemptat. A finals dels anys 1920's, abans de la Segona República, ja es van instal·lar les primeres barres de ferro per sostenir l'enllumenat dels anuncis. Aquesta intervenció, a més a més, fou atemptatòria contra la integritat de l'obra perquè va suposar la desaparició dels quatre petits pinacles, que adornaven el cim de la secció arrodonida de la cantonada de la façana.
A començaments dels anys 1960's la Casa Fuster va passar els seus pitjors moments. L'empresa elèctrica ENHER va comprar l'immoble amb la perversa intenció d'enderrocar-lo per aixecar-ne un de nou. La pressió veinal i social va poder impedir la malifeta.   Els anuncis varen romandre al terrat fins a començaments de la dècada dels 1980's. L'any 1978 l'edifici havia estat objecte d'una primera restauració fins que a començaments dels 2000's  ENHER, que ja s'havia fusionat amb FECSA, va decidir vendre'l. La Casa Fuster acull avui un luxós hotel i sortosament l'edifici llueix tot el seu esplendor.


*1929.- PLYMOUTH-CHRYSLER va ser una de les primeres empreses en anunciar-se. Aquí ho veiem en aquesta imatge captada als Jardinets durant l'exhibició anual dels bombers celebrada aquell any el dia 12 de maig. (Foto: Arxiu Bombers de Barcelona).

*1931.- Quan al Cinc d'Oros s'hi va instal.lar l'efímer bust de Pi i Margall, la Casa Fuster continuava lluint publicitat al seu terrat.
*1940's.- VINOS Y COÑAC BERTOLA JEREZ

*1981.- ENHER INI. L'últim anunci lluminós. Amb l'estàtua de la Victòria i l'obelisc embolicats de blanc durant una campanya per la pau.

*2012.- Aspecte actual de la façana de la Casa Fuster convertida en hotel de luxe i impecablement restaurada.

2 comentaris:

 1. No tengo idea de esto.
  Gracias por ponerlo.
  Por cierto, en la calle Pelayo, frente lo que era Foto Club, número 50 de la misma calle, y lo que es hoy en día el Triangle, había una pantalla fija de cine, y allí y desde los bloques de enfrente pasaban diapositivas de propaganga.
  Abajo, a ran de calle, estaba un destacamento de grúas de la Guardia Urbana.
  A ver si puedes averiguar algo de aquello. Me haría gracia volver a ver aquella imagen.
  salut

  ResponElimina
 2. Quan era petita pujàvem al terrat a veure les llumetes de la Plaça de Catalunya i d'altres i eren, de fet, anuncis lluminosos, tot té el seu temps i aleshores ens agradaven.

  ResponElimina