dimecres, 26 de juliol de 2017

COESA. Electrodomèstics. Paral·lel 71. (1962-1984)

 


A l'octubre de 1962 una modesta botiga d'electrodomèstics va obrir portes al número 71 de  l'avinguda Marquès del Duero (avui Paral·lel). El seu nom era COESA (acrònim de Compañía Electrodoméstica Sociedad Anónima). La dècada dels 1960's va caracteritzar-se per la consolidació de l'entrada dels electrodomèstics a les llars de les classes mitjanes i fins i tot de les més populars amb l'aparell de televisió com element més emblemàtic. Els preus s'havien abaratit i les facilitats de pagament feien, almenys aparentment, més sostenible la inversió.
COESA va esdevenir amb pocs anys un referent indiscutible de la compra d'electrodomèstics, un sector en el que aleshores circulaven productes de marques avui desaparegudes i llegendàries com Iberia, Odag, Askar, Marconi o Aspes per citar-ne només algunes.

*1962.- Retall de propaganda de COESA en ocasió de l'obertura del seu establiment del Paral·lel

A mitjans de la dècada dels 1960's COESA s'havia nodrit d'un conjunt de botigues escampades per la ciutat amb presència a la Rambla (davant del Liceu), a La Verneda (carrer Guipúscoa), al carrer Tamarit (secció de mobles) o al carrer Rosselló (secció post-venda) entre d'altres.
Arribada la dècada dels 1970's l'empresa va optar per aixecar un nou edifici al Paral·lel, al mateix lloc on havien obert la primera botiga deu anys abans. Així doncs, al juny de 1972 es va inaugurar un modern edifici de vidre de nou plantes més àtic, baixos i soterrani que ampliava espectacularment la seva superfície d'exposició i venda. Amb aquest nou edifici COESA esa va consolidar també en el sector de les llistes de noces, un sistema aleshores molt utilitzat i efectiu per dotar a la parella recent casada de tots els elements de la llar sense el risc de caure en duplicitats.
 
*1972.- El nou edifici de COESA inaugurat aquell any.
 
COESA va començar a tenir problemes econòmics als inicis de la dècada dels 1980's. Tot i que l'arribada del video domèstic va suposar un altre gran moment per a les vendes i l'empresa es va dotar del seu propi video club, ja es feia palesa la seva mala salut econòmica per l'alt volum d'impagats, les seves grans inversions en publicitat i al capdavall una creixent davallada de les vendes. Era encara habitual veure a la premsa gran anuncis de l'empresa que ocupaven fulls sencers als diaris. El 1983 va presentar suspensió de pagaments i la plantilla ja havia estat retallada ostensiblement a la meitat. A partir d'aquí l'agonia de l'empresa va evolucionar fins al tancament definitiu.
El gran edifici de vidre que havia ocupat COESA va ser reformat a finals de la dècada dels 1990's i ocupat per les noves dependències de la Delegació Territorial de Barcelona del Departament d'Educació (aleshores Ensenyament).

*1980's.- Un autobús de la línia 57 passant per davant de COESA 

9 comentaris:

 1. Allí compre dos bafles Vieta y un plato Garrad.
  Era enorme y todo de alta fidelidad.

  ResponElimina
 2. Era un referent a la seva època. Recordo haver comprat uns discs de jazz per a un cosí que hi tenia la llista de noces. Crec que les grans superfícies, llavors en deiem hipermercats, també li van fer prou mal.

  ResponElimina
 3. Per què va entrar en crisi? Una mala gestió?

  ResponElimina
 4. UN GRAN RECUERDO DE UNA GRAN EMPRESA DE GRANDES PROFESIONALES SIENDO UNA GRAN ESCUELA DONDE LO IMPORTANTE ERA EL CLIENTE Y EL SERVICIO

  ResponElimina
 5. Mi padre trabajo durante años en COESA, después de pasó a MOBLESA.

  ResponElimina
 6. Aún recuerdo aquel anuncio de radio, donde Mary Santpere cantaba "Compreu a Coesa, al preu que un interessa!"

  ResponElimina
 7. Durant una epoca,(potser cap els finals) s'hi ha muntar una botiga d'esports. Allí m'hi vaig comprar las primeres botes dobles de carcasa plastic; unes Kastinger.

  ResponElimina
 8. Trabaje 11 años en COESA los mejores de mi vida laboral fue en el departamento de compras desde los 17 años gran recuedo para el Sr. Cobos que nos dejo el año pasado dep

  ResponElimina
 9. Angel Garriga Diaz ha escrito el anterior comentario.

  ResponElimina