dimecres, 30 de març del 2011

BAR ROSELLÓN. Rosselló 255 (1929-2005)


2002.- L'interior del Bar Rosellón en els seus últims anys. (Foto: Xavi Gómez). 

Un del últims bars de tota la vida, que va resistir amb valentia l'ofensiva botiguera-comercial enmig d'un entorn de centralitat urbana impregnat del voraç i agressiu desplegament de comerços de marca, el bar Rosellón (al tendal), o Rosselló (per gairebé tots els clients) o fins i tot el Rosse (en boca de la clientela més jove), era situat al número 255 del carrer del mateix nom, entre Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia. Un enclau pintoresc impregnat d'aquell ambient de bar d'abans sense pretensions estètiques, ni de modernitat, una autèntica troballa antifashion que semblava plantar cara al progrés i que podia semblar més propi d'un carrer del casc antic de Sants o Gràcia, que no pas de la zona més cèntrica de la ciutat.  
La història d'aquest bar es remunta a l'Exposició Universal de 1929, quan va ser obert per Josep Roca. Havia tingut dues portes que comunicaven amb el vestíbul del veí Cinema Intimo. Quan la sala va tancar a l'any 1958 aquestes portes van ser eliminades. Aleshores hi havia una taula de billar americà que va ser suprimida per donar pas a la càmera frigorífica. A les taules del Rosellón es va fundar la Penya Motorista 10 por Hora.
Era un bar de tallats i bosses de patates fregides, de vermut de la casa, d'entrepans de tonyina, de quintos i mitjanes, de partides de cartes, de tovallons de paper arrugats al terra i de la musiqueta intermitent de la màquina escura-butxaques. Era freqüentat per funcionaris i minyones, per avis que jugàven al dòmino, per l'advocat gandul del que ens parla Serrat a La tieta, però també per colles d'excursionistes, estudiants progres o fins i tot algun pijo desclassificat amb ganes de ser diferent als de la seva corda. Així va aguantar durant anys el Rosselló amb la seva terrassa sobre la vorera amb les cadires i les taules desordenades.
Finalment com l'implacable curs dels esdeveniments i la lògica comercial imposava, el Rosselló va morir a l'abril de 2005 engolit per l'entorn i transformat en un local més de restauració, d'aquells que quan passes per davant no et generen cap emoció ni sentiment especial, llevat del de recordar que allà hi va haver el Rosse si vas tenir la sort de conèixer-lo. 

9 comentaris:

  1. I jo encara el ploro. Fer al cafè al Trovador o com es digui el restaurant de cadena que hi ha ara t'aseguro que no és el mateix. A les 12 ja tenen les taules parades per dinar!

    ResponElimina
  2. ¡¡¡Que bonito homenaje al Rosellón!!!. Y que mal cuerpo se me queda cuando pienso que ya no existe. Las horas que pasé alli en mis años mozos. Un saludo. Juanjo V.

    ResponElimina
  3. El Rosselló va ser el meu bar de capçalera quan vaig estudiar a la primera seu de la Universitat Pompeu Fabra, entre el 1990 i el 1994. Posteriorment, la colla de companys seguírem anant-hi, ens hi trobàvem cada dimarts al vespre.

    Recordo perfectament l'ambient, els cambrers, el mobiliari, aquelles estranyes columnes com de gresite, i els preus populars, impensables en aquesta Barcelona central.

    Crec que el traspàs va ser lamentat per molta gent. Quan ja havia tancat definitivament, però encara no havien començat les obres de transformació del local, algú va pintar un grafitti a la persiana metàl·lica: "Rosellón vuelve".

    Salut,

    albert

    ResponElimina
  4. Fui cliente entre los años 1971 y 2003 (y hasta su cierre en 2006) En el año 1971 llevaba el bar el Sr.Juanitu, que según parece era sobrino del dueño, el Sr. Pepitu, el cual aparecía en alguna ocasión por el bar y que debía tener más de 80 años. El Sr. Juanitu, era un señor que entonces debía tener unos treinta y tantos años, calvo, con bigote y amable.
    Era el jefe de todo el personal.
    Había dos turnos. Empezaban por la mañana alrededor de las ocho. Abrían el Paco y el Enrique. El Enrique se cuidaba de la cafetera y hacía los cafés muy bien. El Paco se ocupaba de la plancha, bocadillos, etc.
    Parece ser, o por lo menos explicaban, que eran de Salamanca. El Paco era robusto, como gordo, con pelo abundante, moreno y con bigotillo, tenía un tipo como de picador de toros. El Enrique, por el contrario era más bien fino, o sea delgado y algo alfeñique. Respecto al comportamiento no eran “finos”, más bien eran campechanos tirando a……., en fin.
    Eran del Real Madrid, sobre todo el Paco, el Enrique supongo que no era de nada, pero trataba de burlarse de todos.
    A media mañana solía aparecer el Juanitu, era catalán y del Barça. Tenía buen carácter, pero estaba por el trabajo, igual que los otros dos. Formaban un buen equipo.
    Por la tarde sobre las 6 había cambio de turno, quedaba el Juanitu, se iban el Enrique y el Paco y aparecían otros dos, también de Salamanca, uno era el hermano y el otro el primo del Paco.
    El hermano del Paco era mayor que él, tenía un carácter más…..peor.
    Se jubiló por los años……80. El otro, el primo del Paco era diferente, así como el Paco parecía un Picador de toros, su primo tenía el tipo y las facciones de Torero.
    Este turno, con el Juanitu se quedaba hasta el cierre que era entre las 1 y las 2 de la madrugada. Paro de escribir, tengo más datos, recuerdos y fotos, pero tampoco es el caso de llenar esto......
    Fernando

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo hi anava quan feia el Cou a l'academia Granés, recordi el Paco, era fenerós amb els bocates, parlava poc...

      Elimina
    2. Can Mosques de tota la vida....

      Elimina
  5. Moltes gràcies pels vostres comentaris sobre el Rosellón, especialment el de gonzaferran, que ha fet un repàs extraordinàriament exhaustiu i descriptiu de tota la plantilla de cambrers que hi treballaven. Realment era un bar amb molt carisma i va ser una gran pèrdua.

    ResponElimina
  6. Recuerdo este bar aunque jamás entré en él. La primera vez que lo vi seria poco antes d cerrar, iba caminando por la calle Rosellón direccion al Paseo de Gracia y al pasar por delante su "decoración" y su "ambiente" me llamó mucho la tencion porque en aquella zona un bar asi cantaba como una almeja.

    ResponElimina
  7. Estuve alguna vez y pasé por delante centenares de veces, pero recuerdo, sobre todo, la unión con el vestíbulo del Cine Íntimo. Una tarde de domingo, en un programa doble, sin refrigeración y con la sala abarrotada, el calor era insoportable. había gente de pie en los pasillos y a mí me colocó el acomodador en una butaca que localizó en la fila de los novios. En el intermedio, después de la primera película, estampida hacia el bar del cine. Preferí irme al bar de al lado, el Rosselló porque en el otro no me podía ni acercar a la barra.

    ResponElimina