divendres, 25 de novembre de 2011

CINE LIDO. Passeig Sant Joan 27. (1942-1985)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ


*1947.- Dos programes de mà del Cine Lido quan era sala d'estrena durant el franquisme.

La sala de cinema Lido va començar a construir-se a la tardor de 1941 i va obrir portes el dissabte 4 d'abril de 1942 al número 27 del passeig de Sant Joan, cantonada amb Ausiàs Marc, molt aprop de la plaça Tetuan. Anteriorment, als anys 1930's, un altre cine amb el mateix nom (el Lido Cinema), havia ocupat el que després seria cine Alcázar.

*1941.- Plànol de la façana del Lido (Font: Arxiu Municipal de Barcelona)

Les primeres pel·licules projectades al Lido del passeig de Sant Joan varen ser Canción de amor i Un hombre en París. Era un cinema d'una sola planta, amb una sala de molta pendent i les butaques entapissades d'un color roig intens. Va començar com a sala d'estrena  i es caracteritzava per la seva gran pantalla panoràmica instal·lada al desembre de 1952, que segons la cartellera de l'època era la més gran de Barcelona i la primera d'Espanya que permetia un excel·lent visionat de pel·lícules en Cinemascope.

*1952.- La notícia de la instal·lació de la gran pantalla panoràmica del Lido apareixia així a les planes de La Vanguardia del 12 de desembre de 1952

En els seus ultims anys la sala va anar perdent prestigi, fins a convertir-se en un cinema típic de reestrena que transmitia una sensació de decadència i que albirava la seva desaparició. Aquesta es va produir el 1985. El nom d'aquest cinema s'ha conservat encara al barri en el restaurant hereu de l'antiga Granja Lido.

6 comentaris:

 1. Del Lido tinc força material a casa. A veure si l'escanejo.

  També queda un rètol del garatge Lido.

  ResponElimina
 2. Gràcies Enric. Qualsevol aportació il·lustrada o de text, que enriqueixi l'entrada serà benvinguda.

  ResponElimina
 3. mis padre se conocieron en este cine

  ResponElimina
 4. Actualment visc a l'edifici on abans hi havia el cine Lido. He pogut anar recopilant records, i tinc un programa de mà i una postal tots dos del 1945... Segur que es va inaugurar el 1947? Tots dos porten el logo que s'ha utilitzat després, i hi figura l'adreça del Passeig de Sant Joan 27.
  Puc escanejar-ho i enviar-ho a l'adreça que em digueu.
  Salutacions i gràcies per la informació

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Anna. Com va tot? El 1947 del text és un error de teclejat. Al títol de l'apunt diu que l'any d'obertura és 1942; el 4 d'abril, Dissabte de Glòria d'aquell any, per a més informació.

   Què ha passat amb el "The Via Laietana project"?

   Elimina
 5. Anna: Efectivament hi havia un error en la data d'obertura de la sala. És 1942, (com figura en el titol) i no 1947 (con erròniament constava en el text). Ara ja està esmenat (Gràcies Enric per avançar-te). Qualsevol material que volgueu enviar, el podeu remetre a barcelofilia@gmail.com que és l'adreça oficial del blog. Gràcies.

  ResponElimina