dijous, 12 de juliol del 2012

CINE WALKYRIA (1911-1940) / CINE RONDAS (1940-1967) Ronda Sant Antoni 38.

*1920's.- Aspecte de la façana del Cine Walkyria.

Situat al número 38 de la Ronda de Sant Antoni, davant dels històrics magatzems El Barato i fent cantonada amb Riera Alta, el Cinema Walkyria va obrir portes l'any 1911 i va estar actiu amb aquest nom fins a la posguerra. Tenia un aforament lleugerament superior a les mil persones i aviat va convertir-se en un dels més populars del barri de Sant Antoni i d'aquella zona del Raval. En la seva primera etapa, gestionat per l'empresa Ideal, oferia amplis i interessants programes amb exhibició de diverses pel·lícules d'estrena. Posteriorment passaria a la categoria de reestrena.

*1911.- Un dels programes variats que oferia el Walkyria en els seus primers temps.
 
 
*1930's.- L'entrada al Cine Walkyria. gestionat per l'empresa Ideal.

El 14 de desembre de 1934 va reobrir-se després de ser profundament reformat i va inaugurar així l'última etapa de la seva existència.
Acabada la Guerra Civil, a l'any 1940 va canviar de nom forçat per la nova legalitat derivada del franquisme. Walkyria era una paraula massa rara per les autoritats i varen preferir rebatejar-lo com a Cine Rondas, una sala de reestrena de doble programa en sessió contínua, que es mantindria actiu durant les dècades següents fins al seu tancament el 31 de març de 1967. En el mateix lloc s'aixecaria tot seguit el Teatro Calderón de la Barca, que després també acabaria els seus dies com a cinema.



*1960's.- Façana del Cine Rondas, successor del Walkyria i avantpassat del Calderón.

*1967.- La Vanguardia del dia 22 de març d'aquell any recollia la notícia de la imminent transformació del Cine Rondas en una nova sala teatral de Matías Colsada que seria el Teatro Calderón de la Barca.

6 comentaris:

  1. Suposo que devia ser el cinema de barri dels de casa, més que res per la seva localització.

    ResponElimina
  2. En aquella època, i avui en dia, Barcelona ha estat sempre una ciutat molt Wagneriana.
    Sense anar més lluny aquest setemble els festivals de Bayreuth venen a Barcelona, com ja va passar l'any 1952. Cas únic a la història.

    ResponElimina
  3. Soc de Sant Antoni i nascut el 71, suposo que en una època posterior, però jo vaig veure funcionar el Cine Rondas, en reposicions de programa doble. Fins finals del 70 i poder principis dels 80, jo pujava molts dies de l'escola i passava per davant Rda. St. Antoni amunt, tenia les guixetes a ma esquerre de la porta i recordo veure-hi dins , sempre, una senyora gran fent mitja.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A finals dels anys 1970's el cine Rondas ja no existia, es deia "Calderón" i ja no funcionava com a teatre sino com a cinema. És possible que els veins més veterans del barri el seguissin anomenant "Rondas", però en tot cas si vas néixer al 71 ja no és possible que el coneguessis amb aquest nom. Clica l'enllaç amb el Teatre Calderón de la Barca on s'explica aquesta etapa de la teva infantesa a la que et refereixes.

      Elimina
  4. "... dedicado a espectáculos frívolos", hehehe, que bo!!!

    ResponElimina