divendres, 19 d’octubre del 2012

CASA EUSEBI CASTELLS. Cúpula i terminals de la façana. Bruc / Casp. (1905-1960's)

*1910.- Aspecte original de la Casa Eusebi Castells amb l'elegant cúpula modernista que coronava la façana del xamfrà Bruc-Casp, avui tristament desapareguda. (Foto. Ángel Toldrà Viazo)


La Casa Eusebi Castells, projectada per l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana (1869-1937), -el mateix que va construir La Rotonda-, va ser enlairada l'any 1905 a la cantonada dels carrers Bruc i Casp, és un dolorós exemple més de destrucció despietada de la part superior d'una façana modernista amb la finalitat d'afegir-hi uns quants pisos més. Una nova aberració emparada en les ordenances de l'època del senyor Porcioles, que permetien enlairar els edificis de l'Eixample sense cap mirament a l'hora de destruir obres modernistes d'indubtable valor arquitectònic i artistic.

*2001.- Aspecte actual de la façana amb l'afegitó d'una planta més, obra executada a principis dels anys 1960's a costa de la desaparició de la cúpula i els teminals originals de la façana. (Foto: Joan Palau)

3 comentaris:

  1. ¿Saps que de la casa del xamfrà de davant de la Casa Eusebi Castells avui no en queda res més que la façana?. Núñez y Navarro l'ha enderrocat totalment i ara la façana està subjectada per tot arreu, flotant com si fos un paper de fumar. Si hi vas ho veuràs. L'altre dia vam passar per davant i hem fet fotos. Almenys que quedi constància de com es "recupera" avui en dia el patrimoni arquitectònic de Barcelona.

    ResponElimina
  2. Lo mismo sucede en el edificio de Rambla Cataluña esquina Córcega, exáctamente donde estaba la tienda de lámparas Biosca & Botey. Hace 5 años lei en la Vanguardia que tenian permiso del Ayto de BCN para derruir el edificio por dentro, dejando sólo la fachada y sumarle dos alturas al edificio -2 remontas!! estas aberraciones pasan a dia de hoy!!- Asi fue, poco despues trasladaron la tienda de lámparas a la Diagonal, vaciaron el edificio dejándo sólo la fachado-. Ademas destruyeron el edificio colindante, el de Corcega 292, lo tiraron abajo completamente -fachada incluida-. En el Google Street View aún se puede ver. Es un fachada de los años 10 o 20. Yo pensaba que por ley no se podia demoler ningun edificio del Eixample de esa época. Que equivocado que estaba!

    ResponElimina