diumenge, 14 de maig del 2017

TALLER BALDUFA. Sala de ball i festes de Carnaval. Tàpies 6. (1870-1890)

 
 

A la segona meitat del segle XIX varen començar a proliferar les societats culturals privades que a la vegada constituïen associacions dedicades a fomentar la gresca i el ball. Entre aquestes per la seva durada i popularitat hi va destacar la coneguda com a Taller Baldufa. Tot i que el seu primer local conegut va ser al carrer Beat Oriol número 4, la seu que durant més anys va acollir el Taller Baldufa va ser el primer pis del número 6 del carrer de les Tàpies.
Certament la fundació d'aquest taller es remuntava a l'any 1865 com a continuació del clausurat Taller Rull que el 1864 havia estat tancar per ordre de l'autoritat governativa. La Baldufa va ser presentada com a societat humorística i fou a partir de 1870 quan s'instal·là a Tàpies 6, on va viure els seus millors anys d'esplendor i notorietat dins el món de les societats dedicades al cultiu del ball, la gresca i les festes de disfresses.
Del Baldufa hi destacaven les seves targetes d'invitació, que generalment presentaven un alt contingut eròtic en els seus dibuixos que portaven de corcoll a les autoritats. La seva millor època va ser durant la dècada dels 1880's i els balls de disfresses i màscares la seva activitat més popular.  


Els dibuixos de dones amb els pits nus eren habituals a les invitacions que es distribuïen des del Taller Baldufa com aquesta del Carnaval de 1887 
 
Van formar part del Taller Baldufa personalitats de la cultura i l'art com el dibuixant i litògraf Eusebi Planas (1833-1897), el pintor i gravador Simó Gómez Polo (1845-1880) o el pintor i autor teatral Modest Urgell (1839-1919). Però també la freqüentaren altres persones com la més tard coneguda com la vampira del Raval Enriqueta Martí.
Cal precisar també que altres societats com La Gralla o La Estudiantina celebraven també els seus balls i festes al local de La Baldufa i quan aquesta es va dissoldre al 1884, el local del carrer de les Tàpies número 6 va continuar en actiu acollint les festes d'una altra societat, La Caldera fundada el 1882.  
La vida d'aquesta d'aquest local es va perllongar fins el 1890.

3 comentaris:

  1. Bona entrada explicant aquest món gairebé desconegut dels Tallers.

    ResponElimina
  2. Miquel, situes el Taller Baldufa a l'antiga fàbrica d'indianes que després de la guerra Civil va ser coneguda com "Can Chatarra"? A veure si em pots aclarir la semblança del ball de màscares "la patacada" amb això que expliques: Les referències documentals més antigues assenyalen que des de 1792 es feia servir de magatzem de cotó. La construcció d'aquest edifici s'emmarca en l'obertura de diversos carrers a la zona a instancies del propietari dels terrenys i el ric comerciant Antoni Nadal Darder. També sabem que formava part del conjunt de naus que els coetanis anomenaven "la patacada" degut al ball de màscares que s'hi celebrava, des de 1798, per iniciativa de la Junta de Comerç. La documentació existent ens indica que més endavant, concretament en 1829, l’empresa Muntades hi hauria instal·lat 14 màquines de filatura mule-jenny.

    ResponElimina