dilluns, 12 de maig del 2025

CERVESERIA RESTAURANT DE VIENA. Gran Via / Rambla Catalunya (1895 -1899)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER


Va ser al desembre de 1895 quan es va obrir en els baixos de la Casa Bernardí Montells a la Rambla de Catalunya número 15 / Carrer de les Corts (Gran Via) número 250 (segons les numeracions de l'època), la Cerveseria de Viena. Era la successora del Cafè Güell, primer establiment que des del 1893 havia ocupat aquell espai. El nou local quedava doncs situat davant mateix del monument a Güell i Ferrer i a uns escassos cent metres de la plaça de Catalunya.

Menys d'un any després, concretament el 7 de novembre de 1896, el local ja havia estat reformat i es reobria amb la inauguració de la Cerveseria i Restaurant de Viena. El nou establiment incorporava un acurat servei de restaurant a la carta al voltant d'interiorisme clarament inspirat en paisatges i motius suïssos i tirolesos. Aquesta decoració, que els promotors del local havien tractat amb una especial cura, es complementava amb la presència d'un grup de saumelières suïsses que s'ocupaven del servei. Així mateix, s'hi oferien habitualment concerts, que la publicitat presentava com executats per músics vinguts expressament del Tirol. La cervesa continuava sent la beguda de moda i, tot i que ja es fabricava abastament a Catalunya, s'associava mentalment a determinades regions del centre d'Europa (Baviera, el Tirol, Suïssa...) que l'havien creat i fomentat. 

*1896.- Retall de diari que anunciava la reinauguració de la Cerveseria de Viena com a restaurant a l'estil suís el dia 7 de novembre d'aquell any. (Font: El Diluvio /ARCA)

La Cerveseria i Restaurant de Viena va romandre activa fins a finals de segle i la seva pista es perd a les hemeroteques al voltant dels últims mesos de 1899. Posteriorment, al 1901 els grans magatzems El Progreso van ocupar aquells locals.

CAFÈ CERVESERIA GÜELL. Rambla Catalunya/ Gran Via. (1892-1895)

 MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER i JORGE ALVAREZ


Situat a la cruïlla entre el carrer de les Corts (Gran Via) i la Rambla de Catalunya, el Cafè Güell va ocupar entre 1892 i 1895 els baixos de la Casa Bernardí Montells, una finca premodernista, obra de l'arquitecte Francesc de Paula del Villar, edificada entre 1890 i 1892, que acollia també la seu de l'empresa Sociedad Catalana del Seguro contra Incendios, de la qual els germans Bernardí i Delfí Montells n'eren els representants i promotors de l'edifici.

*1892.- Una de les primeres referències al Cafè Cerveseria Güell era a la premsa del 15 de desembre d'aquell any. (Font: El Diluvio / ARCA).

*1893.- Vista de la Casa Bernardí Montells. El Cafè Güell era situat als baixos i entresòl a la part dreta de la imatge i els billars a l'esquerra tocant a Rambla de Catalunya. (Foto: J.E.Puig). 

El local del Cafè Güell s'estenia també per l'entresòl de l'edifici i, segons es desprèn de la publicitat i de les cròniques de l'època, disposava a l'altra banda de l'entrada de l'edifici d'un exhaustiu parc de taules de billar, joc molt estés en aquella època, que tenia en el Cafè Novedades i després en el Gran Cafè Colon dos dels seus màxims exponents a l'entorn de la Plaça de Catalunya.. 

La conversió del Cafè Güell en restaurant va suposar la seva transformació en la Cerveseria i Restaurant de Viena que va obrir portes a finals de 1895.