dissabte, 8 d’octubre del 2011

EL CHARCO DE LA PAVA. Taverna Flamenca. Carrer Escudellers 5. (1947-1961)


*1950's.- Retall d'un fulletó publicitari en anglès, que es distribuïa entre els mariners nordamericans amb els locals més representatius de la nit barcelonina (Arxiu Eugenio Guardiola Santafé)

Situada a l'entrada del carrer Escudellers, a quatre passes de la Rambla, El Charco de la Pava fou una taverna flamenca molt popular durant els anys 1940's i 1950's.
L'interior del local tenia una estructura singular ja que representava una plaça de toros. Un altre detall curiós era una placa en record de Manolete situada al lloc exacte que el popular torero havia ocupat en la seva última visita al local. S'hi servien bons finos i vins andalusos i unes populars olives grosses molt típiques i apreciades eren l'especialitat de la casa.
Però la història d'aquest local està fortament vinculada a la de la rumba catalana. Aquí varen actuar El Legañas (Antonio González, pare) i El Pescaílla (Antonio González fill, marit de Lola Flores) que amb les seves guitarres varen desenvolupar el patró rítmic, també conegut com el ventilador, que defineix la rumba catalana.
El pare del Pescaílla havia arribat a Barcelona a principis de segle des de Múrcia i s'establí a Gràcia, des d'on cada matí baixava fins a la Barceloneta a vendre peix, d'aquí prové el seu mot. Ambdós, pare i fill, foren els animadors de les nits al Charco de la Pava.  
El local va tancar a mitjans del 1961. Al mateix local s'hi va instal·lar un bar de cambreres de nom New York, que a l'abril de 1963 es va convertir en el popular night club de Bienvenido Ferrer.

6 comentaris:

  1. Avui m'he fixat per primer cop (hi he passat) que el nom del carrer és EscudEllers, amb e, no i. És clar, ve d'escudElla... No sé com es deia durant el franquisme, potser igual però amb i. Al nomenclàtor no es menciona cap altre variant, ni tampoc en castellà.

    ResponElimina
  2. És correcta la teva observació Alejandro. Efectivament, el nom oficial actual és "Escudellers". Durant el franquisme se'n deia "Escudillers". He mirat també com apareix al llibre de Víctor Balaguer datat del 1865 "Las Calles de Barcelona" i surt també com "Escudillers" amb "i". Com veuràs he modificat el text de l'entrada amb la denominació actual. Gràcies pel teu interès.

    ResponElimina
  3. Tengo un copito con el logo del bar...

    ResponElimina
  4. Hola qué tal.tengo una foto de la taberna de 1961.whats app 607934462.saludos

    ResponElimina