dissabte, 14 de desembre de 2013

NUMERACIÓ ANTIGA DE LA RAMBLA (S.XIX - 1955)

 
La numeració de les populars Rambles no ha estat sempre l'actual. Avui els números comencen a l'extrem del Portal de la Pau que dóna al mar i acaben a Canaletes a la confluència amb Pelai i Plaça Catalunya.
Quan a començaments del segle XIX es van numerar les cases dels carrers de la ciutat, la numeració de la Rambla era molt diferent. Es dividia en segments per cadascuna de les Rambles amb diferent denominació. Però tenien un altre tret definitori, el popular Pla de l'Os o Pla de la Boqueria servia com a eix a partir del qual les numeracions avançaven en sentit muntanya o en sentit mar. Des de la Boqueria fins a plaça Catalunya les Rambles de Sant Josep, Estudis i Canaletes tenien numeracions separades totes tres en sentit muntanya. Contràriament, des del Pla de la Boqueria fins al Portal de la Pau, a les Rambles de Caputxins i Santa Mònica els números avançaven en sentit mar.
El 1955 l'ajuntament franquista presidit per l'alcalde Simarro va decidir acabar amb aquella situació que sovint generava confusions i malentesos no només entre els forasters sino també entre els autòctons, que no coneixien bé quina Rambla venia després de l'altra.
Tot mantenint els noms històrics de cada tram de Rambla, la numeració va ser íntegrament unificada. Per la banda mar, el número 1 coincidia amb la Comandància de Marina, i el 2 a l'altra banda de carrer s'adjudicava a l'edifici situat entre el Govern Militar i el passatge de la Banca. Pel que fa a l'extrem muntanya,  a la Rambla de Canaletes, els últims immobles van quedar numerats amb el 135 a la banda Llobregat i amb el 142 a la banda Besòs com a últims edificis de la Rambla.
 
*1933.- El Pla de la Boqueria feia de centre neuràlgic en aquell sistema antic de numeració. Per sobre del pla les numeracions eren correlatives en sentit muntanya i per sota del pla en sentit mar. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)
 
 
*1955.- La Vanguardia del dijous 5 de maig anunciava així el canvi de numeració.
 

2 comentaris:

  1. No me había percatado nunca del detalle
    salut

    ResponElimina
  2. Llàstima que no aparegui a la imatge tota la Rambla sencera amb l'antiga numeració, perquè en molts documents anteriors a la reforma, es parla de diferents edificis, seus que ja no existeixen, cases de notablese, etc. amb la numeració antiga. Per exemple, la seu de La Falç estava al número 30 de la Rambla (de les flors), davant de la Virreina, i això es veu en aquest plànol, i per això podem saber quin edifici ocupava durant la República.

    Carles T

    ResponElimina