dijous, 20 d’octubre del 2016

PAVELLO DE L'ESCOLA CENTRAL D'ANORMALS DE MADRID. Exposició de 1929. Montjuïc. (1929-1930 i fins a 1987 com a dependència municipal)

Agraïments a JAUME MAS, FRANCISCO ARAUZ i ELOY FC

*1929.- Vista exterior del Pavelló. (Foto: Pérez de Rozas. La Hormiga de Oro)

Un mot tan socialment incorrecte com és avui anormal era, a final dels anys 1920's, una expressió suficientment oficialitzada com per identificar i donar nom a una entitat orientada a l'educació especial de disminuïts fisics i psíquics. Ens referim a l'anomenada Escuela Central de Anormales de Madrid. Aquesta escola va disposar d'un pavelló propi a l'Exposició Internacional de 1929 per donar a conèixer al públic els avanços produïts en aquest àmbit sovint oblidat i menystingut. 
El pavelló, patrocinat pel Ministeri d'Instrucció Pública, evocava formes pròpies de l'arquitectura andalusa i va quedar emplaçat en un dels extrems de l'esplanada de l'Estadi, a l'espai avui encara conegut com plaça d'Europa.

*1929.- L'emplaçament del petit pavelló. (Font: Plànol de la col·leccio particular de Francisco Arauz).

 
*1929.- Dues imatges més de l'entrada al pavelló (Fotos: Gabriel Casas i Galobardes)

*1929.- Text de l'article publicat al diari madrileny ABC on s'expliquen les característiques d'aquest Pavelló. (Font: Hemeroteca ABC)

*1929.- Una de les estances de l'interior del pavelló (Foto: Pérez de Rozas. La Hormiga de Oro)

Com a curiositat val a dir que aquest petit pavelló va ser l'última edificació de l'Exposició del 1929 en desaparèixer, de les que hi havia a l'entorn de l'Estadi. Va sobreviure a tot franquisme i va arribar fins a la segona meitat de la dècada dels 1980's dedicat a magatzem municipal i caseta dels jardiners que s'ocupaven de la zona. Les obres de l'anella olímpica finalment el van condemnar a l'enderroc a l'any 1987.  

*1962.- La zona de l'avinguda de l'Estadi, que anys després esdevindria recinte dels exàmens per a obtenir el carnet de conduir, amb l'antic pavelló en un dels seus extrems. (Foto: Fons SACE. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).
 
*1970.- Una década més tard, el pavelló de Bèlgica ja havia estat enderrocat i substituït per les Piscines Picornell. El petit pavelló de l'Expo-29 però, encara seguia dempeus i, com es veu a la imatge, era testimoni de les desfilades de cotxes de les autoscoles a les proves per obtenir el permís de conduir. (Foto: Fons SACE. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). 

6 comentaris:

  1. El Pavelló Central d'Anormals de Madrid, ai quina temptació al comentari improcedent... Serà millor passar pàgina.

    ResponElimina
  2. dos pabellones mas de escuelas este es el del centro uno a cada lado

    ResponElimina
  3. Me gusta el interior, todo Art Decó. Los espejos, las sillas, las mesas, la lámpara, los muebles...
    Salut

    ResponElimina
  4. Feia anys que buscava fotografies i història del denominat "Pavelló de Madrid" de la segona Exposició Universal de Barcelona de l'any 1929.
    Als anys 1950 aquest pavelló, es a dividir en 2 habitatges municipals, es va posar una tanca de fusta exterior i a cada habitatge havia 2 habitacions, un vàter sense dutxa ni aigua potable. JO hi vaig viure des de que vaig nèixer al 1957 fins el 1983.
    Va acollir a la part del darrera la zona d'examens del carnet de conduir de les practiques, i al seu costat el camp de hockey herba del Cinquentenari inaugurat al 1957.
    Desconèxia l'història d'aquest edifici tant emblematic a i emotiu a nivell personal.
    Des de fa anys que també busco informació i fotografies del camp de hockey

    ResponElimina
  5. Continuacio:
    agrairé qualsevol informació addicional d'aquest Pavelló de Madrid o del camp de Hockey del Cinquentenari

    ResponElimina
  6. Busco més informació, dades i imatges del PAVELLO DE L'ESCOLA CENTRAL D'ANORMALS DE MADRID (1929) , i també del CAMP DE HOCKEY DEL CINQUENTENARI (1957), la Plaça d'Europa de Montjuïc.
    Vaig naixer i viure en aquesta casa des del 1957.
    (xaloc57@gmail.com)

    ResponElimina