dissabte, 9 d’octubre del 2010

MAGATZEMS "EL ÁGUILA" (1925-1981)


*1931.- Vista del carrer Pelai amb l'edifici dels grans magatzems El Águila a la dreta. 

Entre els magatzems més emblemàtics de la Barcelona del segle passat, mereixen especial menció els populars Almacenes El Águila, situats a la cantonada de la plaça Universitat amb el carrer Pelai. 
El fundador del negoci va ser l'advocat i polític gironí Pere Bosch Labrús que va començar com una sastreria. Els magatzems de la plaça Universitat van ser inaugurats l'any 1925. L'edifici tenia cinc plantes amb una part més elevada a l'angle de la cantonada de la que emergía una mena de cúpula coronada amb una espectacular águila de bronze amb les ales esteses. 
El Àguila, com el Capitol o el Sepu, eren magatzems econòmics que repartien cupons entre els seus clients i quedaven allunyats del pedigrí de qualitat que representaven altres negocis del ram com l'emergent El Corte Inglés o l'històric Can Jorba (després Jorba Preciados). No obstant, les iluminacions nadalenques que cobrien tota la façana de l'Águila als anys seixanta eren força espectaculars. 


*1962.- La façana nadalenca dels magatzems El Águila recreava aquell any les muntanyes de montserrat amb un cremallera lluminós que anava avançant cap el cim. La forta nevada que caigué sobre la ciutat no va permetre que la instal·lació lluís al màxim.


*1963.- Espectacular il·luminació nadalenca de la façana dels magatzems El Águila.

El famós industrial català Muñoz Ramonet va adquirir els magatzems cap a finals dels cinquanta. Després el negoci va començar a anar de baixa cap a mitjans dels anys setanta fins desembocar en el tancament. A principis dels vuitanta només funcionava la planta baixa dedicada a la venda articles d'ocasió amb el nom de Premini. El dia 6 de juny de 1981 un espectacular incendi que va poder ser seguit per la ciutadania des de la plaça de la Universitat, va provocar la destrucció de l'edifici, que es va desplomar parcialment, inclosa l'escultura de l'àguila de la que es desconeix si algú la va conservar o si es pot considerar definitivament desapareguda. Només uns anys després, un vulgar edifici d'apartaments que conserva un nom similar (l'Àliga) va ser construit sobre solar on hi hagueren aquests grans magatzems.
 
 
*1981.- Dues imatges de l'espectacular incendi declarat el dia 6 de juny, que va acabar amb l'esfondrament de l'edifici. (Fotos: Pérez de Rozas)

*1981.- Controlades les flames i extingit l'incendi, aquest era el lamentable espectacle del que quedava dels populars magatzems. 

1 comentari:

  1. Creo haber leído hace años que la escultura del águila la de bronce? fue cambiada por una de algún material plástico? siempre he pensado que una figura de aquellas dimensiones de una materia metálica es imposible que desapareciera por completo el fuego no pudo hacerla desaparecer, sí destruirla pero desaparecer por completo volatilizarse ¡no!

    ResponElimina