divendres, 24 de maig del 2013

CAZENEUVE. Magatzems de draps i borra. Rocafort-Tamarit (1899-1965)

Article el·laborat amb el suport de MIQUEL CARTISANO 


La companyia Hijos de Bernardo Cazeneuve, establerta a la cantonada dels carrers Tamarit i Rocafort, al bell mig del barri de Sant Antoni, fou un dels molts edificis industrials que durant la primera meitat del segle XX varen poblar els carrers d'aquell sector.
El negoci dels Cazeneuve consistia simplement en la comercialització de tel·les, draps i borra, materials sobrers de la indústria tèxtil. L'edifici, que era bàsicament un local d'emmagatzematge, tenia una aparença elegant amb arcs a les finestres i una escultura que coronava el punt més alt sobre la porta principal situada al xamfrà.
L'edifici va patir un violent incendi el diumenge 5 d'agost de 1962. El foc va començar al segon pis i ben aviat es van estendre per arreu. El material tèxtil inflamable va facilitar una propagació ràpida de les flames. El sostre d'una de les naus interiors va cedir  i una part important de l'immoble va quedar afectada. L'incendi, d'origen desconegut com tants d'aquella época, podia haver estat provocat per tal de facilitar l'especulació immobiliaria en un barri que començava a poblar-se de pisos nous en substitució de les velles construccions industrials. No obstant l'edifici, va resistir encara uns quants anys més. Un any després s'hi va instal·lar un escorxador de pollastres i cap al 1965 va ser enderrocat. Van passar uns anys més i sobre el solar resultant s'hi va construir l'edifici d'habitatges actual.

 *1915.- Una postal acolorida amb una imatge de la cantonada Tamarit/Rocafort i la seu de l'empresa Cazeneuve. Sobre els frontons hi veiem la bandera espanyola a Tamarit i la francesa (país d'origen de l'empresari) a Rocafort. Al fons a la dreta es veu el Paral.lel.

5 comentaris:

  1. Bueno, de este si te voy a dar más información.
    Cuando se incendió estuvo un tiempo cerrado, poco. Al cabo de un año se puso una fábrica (matadero) de pollos, en unas condiciones más que lamentables que duró hasta 1965/66. Al mismo tiempo, el autobús número 5 (hoy 55) lo hicieron en el chaflán que da a Tamarit, orígen de línea.
    Tenía en su entrada, la del portalón dos enormes balas de cañón a cada lado, y en el frontis de la parte superior, una media luna dentro de un redondel, estilo la insignia de Turquía hecha de cemento y que sobresalía de la pared, justo en la parte superior del arco del medio y que en la foto se percibe como ventana.

    Lo derribaron en 1967, a mediados, y construyeron el bloque de pisos actuales. Pusieron en los bajos una de las librerías mas grandes del barrio, la Cinco Estrellas, que hoy tampoco existe.

    recuerdo que a mis 12 años, iba a ver como despellejaban a los pollos y los ponían en agua caliente.
    El edificio que se ve a la izquierda, al final, pertenece a Tamarit 110...
    Yo vivo en el 114.
    Salut ..Ahhh me quedo con la foto ¡¡¡

    ResponElimina
  2. Miquel, Moltes gràcies pels teus comentaris i informació.

    ResponElimina
  3. Ostres ¡¡¡¡¡ que bó ¡¡¡ Me la quedo ¡¡¡¡

    y pa la AAVV del barri ¡¡¡

    ResponElimina
  4. I tant que el recordo, era al costat de casa meva a la Av. Mistral cantonada Rocafort i la Cazeneuve estava una travessia mes enllà, a la cantonada Rocafort amb Tamarit, sobretot recordo el incendi i com es va enfonsar l'edifici, jo tenia 9 anys llavors però recordo la quantitat de camions de bombers i las llargues escales amb el bomber a la punta tirant aigua pel forat que havia quedat al sostre de la part del edifici ensorrat i el meu pare fent fotos, he de buscar las fotos que va fer el meu pare i si las trobo en pujaré alguna.

    ResponElimina
  5. La fàbrica s'inaugurà el 1899 com a fàbrica d'E. Barris

    ResponElimina