dijous, 22 de gener del 2015

VIDEOMATON BTV (1997-2003)


*1995.- El videomatón que hi havia als estudis de BTV a Via Laietana.

El canal de televisió municipal Barcelona Televisió (BTV) va aparèixer l'any 1994, quan Pasqual Maragall encara era el batlle de la ciutat. Ja amb Joan Clos a l'alcaldia, a l'any 1997 l'emissora va instal·lar uns aparells a peu de carrer que introduint una moneda de 100 pessetes (després 50 cèntims d'euro) permetien a l'usuari gravar uns curts missatges en vídeo, on podien manifestar les seves reivindicacions, sentiments, reflexions, queixes, felicitacions als éssers estimats, etc. L'èxit d'aquesta formula d'expressió ciutadana va ser força notable. De les millors gravacions se'n feia un programa específic (Videomaton Show) conduït per Imma Sust i servien també per cobrir els ajustos entre programes.
Hi havia un videomatón a la Via Laietana al costat dels estudis de BTV, però sens dubte el més popular i utilitzat era el que hi havia a Canaletes darrera les escales del metro. Com anècdota cal esmentar que, en un Ple de l'Ajuntament, els partits de l'oposició van plantejar al govern municipal si calia que els seus regidors fessin servir el Videomaton de BTV perque es tinguessin en consideració les seves reivindicacions. De tot el material recollit en quedarà sens dubte un interessant testimoni de la societat barcelonina dels anys del canvi de segle.

El videomatón permetia també realitzar autèntiques interpretacions, com aquesta d'Albert Magret en el paper de la Deborah. 

5 comentaris:

  1. "... els partits de l'oposició van plantejar al govern municipal si calia que els seus regidors fessin servir el Videomaton de BTV perque es tinguessin en consideració les seves reivindicacions...", videomatón que a más de un ssenador (de cenar cada noche) se le atragantó porque ponía en tela de juicio la actuación de más de un regidor,
    Yo hubiera puesto 9 más, uno por districto, a lo mejor las quejas vecinales hubieran llegado con más nitidez.
    Salut

    ResponElimina
  2. Una autèntica llàstima que hagin desaparegut: era una manera directa i força original de copsar l'estat de la ciutadania. Els barcelonins hauríem de reivindicar-los!

    ResponElimina
  3. Totalment d'acord. Haurien de tornar. M'apunto a fer campanya. 😉

    ResponElimina
  4. Hola! Hem arribat a aquest blog de casualitat... i no sé si ho sabeu però... el Videomaton ha tornat!! Ara tenim un Furgomaton, que és el mateix concepte, una càmera oberta a tothom, però itinerant. Per exemple, demà estarà tot el matí a la Pl. Vall d'Hebron, i així va fent via per Barcelona! Us animem a que ens seguiu al programa Selfiematon, a BTV tots els dijous a les 23, o a les redifusions!

    Gràcies!!

    ResponElimina
  5. Como puedo acceder a un video gravado el 2003 fue nuestro video de despedida de barcelona despues de 5 años haciendo nuestro doctorado jose y mireia

    ResponElimina