dimarts, 6 de setembre del 2016

FRONTÓ NOVEDADES. Gran Via 638 i Casp 13 (1929-1957)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA i FRANCISCO ARAUZ

*1929.- L'accés per la Gran Via al Frontó Novedades

Una de les pistes de frontó més cèntriques i de renom de la ciutat va ser el Novedades al començament del carrer Casp, al costat del teatre del mateix nom i amb entrada també pel número 638 de la Gran Via -entre Passeig de Gràcia i Claris-.
Aquesta instal·lació esportiva va ser construïda entre els anys 1927 i 1928 i inaugurada el dissabte de Glòria (30 de març) de 1929. El Novedades era dels frontons considerats de la categoria de pista llarga on es jugaven les modalitats de cesta-punta i pala. 

*1929.- Retall de premsa publicat a La Vanguardia del dia 31 de març, l'endemà de la inauguració oficial del Frontó Novedades. 


*1935.- Vista de la graderia i la pista del frontó. 

No obstant això, la pista va tenir des dels seus primers anys una clara vocació multiusos. El 1935 s'hi disputaren campionats d'esgrima i als anys de la postguerra el frontó va acollir també combats de lluita americana que es programaven un dia a la setmana. 

*1940's.- Vetllades de lluita lliure americana els dijous a la nit al Novedades

*1954.- Partits d'handbol al Novedades

La pista va romandre activa fins al 1957 que va desaparèixer per quedar convertida en el primer pàrquing de pagament per hores del centre de la ciutat. Poc després el teatre veí seria reconstruit per acollir una sala de cinema i al gran solar de Casp 1-13 s'hi va aixecar l'Hotel Barcelona

5 comentaris:

  1. Em sembla que hi va haver una bolera i també futbolins i billars devia ser cap els anys 50's mes o menys

    ResponElimina
  2. La primera foto, el acceso por la Gran Via, ahora es la entrada del Parking Novedades.

    ResponElimina
  3. En los años 70 habia ina bolera "manual", con 4 o 5 pistas. un empleado del que solo se veian las piernas colocaba los bolos en su sitio cada vez, pasando de ina pusta a otra. Al lado una sala con bastantes billares y entre lis billates y los bolos, una pista bastante grande de scalectric escala 1/24!. Bajo esta sala un sotano con algunad decenas (!) de futbolines. Este sotano tenia umos mosaicos muy chulos.

    ResponElimina
  4. Hace pocos años (ya en el siglo XXI)entramos con el coche en el parking que estaba en activo y nos sorprendio la presencia en su interior de unas antiguas gradas. Viendo estas fotos, parece que serian las gradas originales del fronton que habian sobrevivido dentro del parking(?)

    ResponElimina
  5. baya, unas gradas propiamente no, eta solo la estructura abandonada de las mismas, que sorprendia dentro de un parking

    ResponElimina