diumenge, 14 d’octubre del 2018

PALAU DE LES DIPUTACIONS. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1931)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i ELOY FC


Obra del prolífic arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, aquest palau de curta existència, fou bastit a Montjuïc davant la plaça de Sant Jordi on l'avinguda de Montanyans, que venia del Palau Nacional, interseccionava amb l'avinguda de Santa Madrona, avui dedicada a Ferrer i Guàrdia. La font de Ceres, que havia estat anteriorment al Poble-Sec, ocupava el centre de la plaça.
 
*1929.- El Rei Alfons XIII i el seguici d'autoritats el dia de la inauguració del palau.(Font: AFB).
 
El Palau de les Diputacions va ser inaugurat pel Rei d'Espanya Alfons XIII el divendres 4 d'octubre de 1929. Ocupava una superfície de 2.350 metres quadrats en una sola planta i en ell quedaven representades les diputacions provincials espanyoles. La planta de la façana dibuixava una corba còncava i era d'estil gòtic plateresc. La formaven una torre central amb dues seccions laterals, simètriques i emmerletades, que acabaven en sengles torres als extrems d'alçada inferior a la central.   
A l'interior hi destacava l'escultura eqüestre de Sant Jordi que quan va ser desmantellat el palau va quedar a l'exterior orientada cap al mirador de ponent sobre l'actual Zona Franca.

 
 
*1929.- Retall del text dedicat al Palau de les Diputacions que apareixia publicat a la Guia Oficial de l'Exposició de 1929. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)
 
*1929.- Dues imatges de la façana del Palau de les Diputacions rera la font de Ceres. (Foto: Esteve Puig Pascual / AFB)

*1929.- Mobles exhibits per la Diputació de Conca a l'interior del palau. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la). 
 
*1929.- Imatge de l'escultura de sant Jordi a l'interior del palau. (Font: AFB).

*1929.- Imatge nocturna del Palau de les Diputacions. (Font: AFB)
 
El palau va tenir una vida efímera. Al juny de 1931, abnas d'arribar als dos anys de vida, es va procedir al seu enderroc i a la reurbanització de l'entorn. Aquest lloc en temps recents ha estat l'escollit per grups neofeixistes i d'extrema dreta per celebrar efemèrides com el 12 d'octubre, Día de la Raza o els aniversaris de la mort de Franco.
 
 
*1931.- Anunci publicat a La Vanguardia del 18 de juny de 1931 que fa referència a l'enderrocament del Palau de les Diputacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada