divendres, 14 de setembre del 2012

SALON DE NOVEDADES. Teatre. Ronda Sant Pere 3 (1869-1884)

 

Abans d'establir-se al carrer Casp, el primer teatre Novedades es va obrir al número 3 de la Ronda de Sant Pere, tocant al passeig de Gràcia i a la plaça Catalunya. Corria l'any 1869 i el nom del local era Salón de Novedades, una edificació de fusta amb capacitat per a 1200 espectadors. L'escenari d'aquest teatre va veure desfilar i triomfar actors com José Valero o Antonio Vico.
Al llarg dels seus quinze anys de vida en aquest emplaçament, el Salón de Novedades va oferir una variada gamma d'espectacles que inclogueren sarsueles, òpera italiana i obres en clau de comèdia o drama. Entre los òperes que s'hi van representar hi destaquem Ruy Blas de Filippo Marchetti el 1872 i I promessi spossi d'Amilchare Ponchielli el 1875. El 1879 s'hi va poder veure la tragèdia d'Àngel Guimerà Gal·la Placídia.
L'any 1884 el local va canviar d'emplaçament en traslladar-se a la cantonada de dalt (Passeig de Gràcia- Casp) ja amb el nom de Teatro Novedades. La causa va ser la construcció de la Casa Pons projectada per l'arquitecte Enric Sagnier que, sortosament, s'ha pogut conservar fins els nostres dies i que avui presideix aquella cantonada amb les seves esveltes cúpules.

4 comentaris:

  1. Veig que et falta una imatge, jo tinc una que crec que pot ser de quan estava a Ronda Sant Pere, si pot ser del teu interés, em dius com te la puc fer arribar.

    Tens molt bones entrades i és una llàstima que aquí et falti algun gràfic.

    ResponElimina
  2. Gràcies Maite, pots contactar a través del correu barcelofilia@gmail.com

    ResponElimina
  3. en esta foto se puede ver un poquito del Teatro Novedades de la calle caspe.

    http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afceccf/id/12217/rec/1506

    ResponElimina
  4. Segons la publicació impresa "El Modernisme perdut" la foto que encapçala aquesta entrada no correspondria al Salón Novedades de la Ronda de Sant Pere, sino al Café Novedades del carrer Casp, abans de la reforma dirigida per Josep Carrera i Miró el 1904. Malauradament no he pogut trobar cap foto o grabat de la construcció de fusta que era el Saló Novedades.

    ResponElimina