dilluns, 23 de setembre del 2013

TORTUGUES DE CIMENT ALS PARCS INFANTILS. (1960's-1970's)


*1965.- Un grup de tortugues instal·lades a l'àrea de jocs infantils del triangle Avinguda de Roma /  València / Calàbria.

Després de l'abandonament gairebé total que van patir els espais infantils dels parcs de la ciutat durant les dues primeres dècades del franquisme, l'ajuntament porciolista dels anys 1960's va començar a invertir en condicionar-los i dotar-los d'elements per a l'esbarjo infantil a les comptades zones verdes que disposava la ciutat.
Al costat dels clàssics gronxadors i tobogans varen aparèixer àrees de sorra que permetien als més petits exercitar-se en l'ús de la pala i la galleda. Però en alguns d'aquests parcs van aparèixer també uns elements molt singulars que sens dubte formaran part de l'ideari infantil de molts barcelonins que eren nens entre els anys 1960's i començaments dels 1970's.
Eren unes tortugues prefabricades en ciment compactat que permetien a la quitxalla remuntar-les i fer juguesques al seu entorn. N'hi havia de dos tipus. La més gran, amb la closca solcada de forats per on els menuts podien jugar a amargar-se i treure el cap o una altra part del cos. Les de l'altra modalitat, més petites, eren simplement un element per pujar-hi i veure el món des d'una mica més amunt. Tenien les closques pintades amb detalls de colors cridaners i normalment s'instal·laven en grups de quatre, una de gran i tres de petites al seu voltant.
N'hi havien al tram final del carrer de la Infanta Carlota (avui Josep Tarradellas) entre l'avinguda de Sarrià i la plaça de Calvo Sotelo (avui Francesc Macià); als jardins Bacardí de la Travessera de les Corts; al jardins de Can Manteca a Sants; als jardinets del final del carrer Còrsega cantonada Fresser i als parcs de Montjuïc i de la Ciutadella.  
A l'any 1970 hi havien censades als parcs i jardins urbans de Barcelona un total de 23 d'aquestes tortugues [1].

*1962.- Una mestra amb els seus petits alumnes dins una tortuga als jardinets del final del carrer Lleida. (Foto: Gregorio Aparicio)

[1]. El derecho de los niños a jugar con cubo y pala. Soledad Balaguer. La Vanguardia. 22.10.1970

16 comentaris:

  1. Ep! Juraria que també hi eren al parc infantil que hi havia (i encara hi ha) al Parc de la Ciutadella, al costat del Parlament. Segur perquè hi havia jugat! Hi havia també un cavall de fusta-gronxador de fusta i ferro, on pujaven quatre o cinc nens i feia l'fefcete de cavalcar.Quins temps!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte. Jo també hi havia anat al parc de la ciutadella a aquesta zona que diu.

      Elimina
  2. Jamás me lo había parado a pensar ¡¡¡
    Que bueno
    Salut

    ResponElimina
  3. Tambe n'hi havia a la plaça Comas a les Corts. Jo en se d' una que es va quedar bloquejada en un forat i la.feina que vaig tenir per treure la criatura!

    ResponElimina
  4. Diria que la segona foto correspon al parc infantil de la Plaça Sant Jordi, al costat del Tennis Pompeia, a Montjuïc. Un parc que ara només té un gronxador i un tobogan. Quina pena!

    ResponElimina
  5. La segona foto es un parc petit que estaba gust al costat del parvulari Foretier
    El meu fill hi había jugat .

    ResponElimina
  6. També hi havia en el parc de l'avinguda de Roma entre Calàbria i Viladomat

    ResponElimina
  7. https://goo.gl/maps/GahD5YKWyPJ2 La primera foto no correspon a Infanta Carlota sino als llavors anomenats "Jardinets" a Av. Roma amb València, devant Telefónica al c/València,112-114 que es que es veu s la foto i al Street View actual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Comprovat i cert, procedim a esmenar el text. Gràcies J.L.

      Elimina
  8. Bones,
    L'article m'ha dut memories molt bones. El que no acabo d'entendre es el paragraf "sens dubte formaran part de l'ideari infantil de molts barcelonins que eren nens entre els anys 1960's i començaments dels 1970's."
    Algunes d'aquestes tortugues encara existien durant tots els anys 80 (per exemple, al Parc de la Ciutadella davant de la biblioteca infantil).
    Gracies per fer la recerca i compartir-la amb tothom.

    ResponElimina
  9. Jo sóc de finals del 72' ja no m'en recordaba fins que les he vist !!!

    ResponElimina
  10. jo vaig jugar als anys 60 a les tortugues de l'Avda de Roma!

    ResponElimina
  11. Les tortugues les va fer l'escultor Antoni Sagarra Colomer. També va fer (obligat amb amenaces) el cavall del dictador Franco que estaba al castell de Montjuic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Hèctor, per a una investigació, hem pots dir on has trobat aquesta informació? Moltes gràcies

      Elimina
  12. Carlos Tíscar: https://ojs.uv.es/index.php/arxiu/article/download/25339/21502

    ResponElimina