dissabte, 13 d’octubre de 2012

ANCORA Y DELFIN. Llibreria. Diagonal 564. (1956-2012)

Una llibreria de gran prestigi a la ciutat va ser Ancora y Delfín, situada al número 564 de la Diagonal, entre els carrers de Muntaner i Aribau. Oberta l'any 1956, sempre va gaudir d'una personalitat singular i pròpia reforçada especialment pel disseny del seu interior. El pintor Erwin Bechtold va participar en la seva decoració i el seu primer propietari Enric Folch disposava d'una gran quantitat de llibres aleshores prohibits pel règim.
Les seves escales correderes per accedir als llibres de les prestatgeries superiors, les esteses de llibres sobre les taules centrals, la paret de fusta de l'entrada, la zona del darrera on hi havien els llibres d'art o simplement l'especial silenci que regnava dins el local, són records inesborrables per als que sovint hi entravem a comprar alguna publicació o simplement a xafardejar sobre les últimes novetats editorials. No era difícil veure passejar per l'interior de la llibreria a coneguts personatges del món de la cultura.
Eulàlia Teixidor va ser la seva última propietària des de 1997 fins al seu tancament al gener de 2012. El cas d'Ancora y Delfín és un exponent més de l'efecte voraç que sobre el mercat exerceixen les grans superfícies que, juntament amb l'impacte sobre el món cultural de les noves tecnologies, han condemnat aquests negocis de petit format a la desaparició, com molts anys abans i per altres raons s'esdevingué amb d'altres llibreries llegendàries de la zona com la Mediterrània o la Cinc d'Oros.

Una imatge de la part posterior de la llibreria on s'hi exposaven els llibres d'art. Darrera els vidres del fons es veu el carrer Bon Pastor.

2 comentaris:

  1. És una desaparició dolorosa. Certament, a poques llibreries es respirava el caliu d'aquesta.

    ResponElimina
  2. El senyor Enric Folch, D.E.P va ser el seu Director fins al 1974, maí va ser propietari.

    ResponElimina