dissabte, 21 de març del 2015

XALET ANTONIO ALMENDRO. Pau Claris / Consell de Cent. (1871-1966)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS i PARER



Aquest vistós xalet amb elements neomudèjars va ser projectat pel mestre d'obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1889) i enlairat a la cruïlla dels carrers Pau Claris i Consell de Cent el 1871. La façana s'orientava en paral·lel a la cantonada i constava d'un semisoterrani una planta baixa, lleugerament enlairada sobre el nivell del carrer, a la que s'accedia a traves d'una curta escala a la porta principal, el pis principal de planta de creu grega amb dues balconades laterals en forma de quadrant sobre les tribunes envitrallades del pis inferior i les golfes sota terrat. La decoració interior incorporava també elements neoàrabs.

Plànol del pis prinicipal de la Casa Antonio Almendro amb la distribució de les seves estances. (Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

L'elegant palauet va ser la residència de la família de Francisco de Verdonces, militar de l'Armada i nebot del ministre de Marina Víctor María Concas.
Després de la Guerra Civil l'edifici va quedar desocupat i en estat semiruinós amb la coberta mig desmantellada.
Finalment als anys 1960's va ser enderrocat per tal de construir-hi l'Hotel Diplomatic inaugurat el 1967.

*1948.- Una imatge de l'edifici durant la postguerra captada des de la cantonada Pau Claris/Consell de Cent. (Foto: Enric Mateu i Bordàs).

2 comentaris:

  1. Hola. En primer lloc, enhorabona pel blog, que vaig descobrir fa poc, està molt bé. Volia dir-te una coseta, només perquè la informació sigui òptima, tot i que no m'agrada massa assenyalar errors, que naturalment tots cometem: aquest mestre d'obres es deia Jeroni Granell i Mundet —o, en aquella època, "Gerónimo", per això està signat G. Granell—. Per la resta, esplèndid com sempre. Salutacions.

    ResponElimina