dimarts, 5 de juny de 2018

SOWETO: Bar Discoteca. Sòcrates 68. Sant Andreu. (1989-1995)

 
 
 
Soweto (acrònim de South Western Township) és un dels districtes perifèrics de la ciutat sudafricana de Johannesburg a la regió del Transvaal. Constitueix un barri històricament molt vinculat a la lluita i la resistència de la població de raça negra contra l'apartheid i amb la figura de Nelson Mandela.
A la Barcelona de finals dels anys 1980's, Soweto fou també el nom que l'empresari de color Santiago Roku va escollir per la discoteca que va obrir al carrer Sòcrates del barri de Sant Andreu, entre l'església de Sant Pacià i la plaça de les Palmeres.
El local, decorat amb una barreja de palmeres artificials, caretes i tòtems de tribus africanes, canyes de bambú i altres motius tropicals, combinava les músiques de procedència afro, antillana i llatina. Les actuacions eren diàries i bàsicament s'hi escoltaven estils musicals vinculats al reagge, la salsa, el merengue i ritmes africans amb el denominador comú del color negre de la pell dels seus intèrprets. Els habituals del lloc comentaven que s'hi podien escoltar converses parlades en pilhi, una mena d'esperanto africà, a mig camí entre el francès i l'anglès.
Al Soweto hi eren també habituals les festes de disfresses, concursos de ball i altres celebracions plenes de ritme i color, que tenien el seu plat fort en les festes d'elecció de Miss Negra Barcelona.

 

6 comentaris:

 1. Gràcies per aquest post, avui recordant amb el meu pare ( Santiago Roku) tot el que van passar per portar endavant la idea de fer arribar a Barcelona un raconet amb caire afro i donar-lo a conèixer amb tota la passió del seu cor, hem descobert la teva publicació i ens ha fet moltisima il.lusió. Moltes gràcies per enrecordar-nos ( Pilar Roku)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Pilar. El teu pare y jo, varem ser sosis a la discoteca. Tinc entes que es a Guinea. Donali recors meus. Gracies.

   Elimina
 2. https://chemaibanez.wordpress.com/2012/04/05/la-grafica-del-hiphop-a-barcelona-els-origens/

  En aquesta publicació podeu trobar alguns flyers i cartells d'algunes de les festes que es feien al Soweto.

  ResponElimina
 3. Lo que yo viví en Soweto al lado de mi amigo Enrique Roku (Niks 3DC) sobrino de Santiago, y de toda la plana mayor de los grafiteros, djs y raperos d Barcelona fueron grandes sesiones inolvidables de tardes y noches de rap en lo que se convirtió en la discoteca rapera número 1 de Barcelona a principios de los 90 y para siempre. No había nadie en el mundo del hip hop de Barcelona q no conociese Soweto.
  Gracias por aquellos años!
  SINKE.3DC

  ResponElimina
 4. Como se enfadaba por los porros, era un buen hombre yo estaba muy loco y me pase con el no se pero me parece que alguna de ellas(las negras) vino cerca de mi casa por llefia pero ni idea de los nombres yo iba a ponerne morao y escuchar musica muy bueba discoteca no cono las que la, sucedieron era mas como estar en casa saludos pilar

  ResponElimina