divendres, 31 d’agost del 2018

PAVELLÓ DE LA CHADE. Compañía Hispano Americana de Electricidad. Exposició de 1929. Parc de Montjuïc. (1929-1930)

Agraïments a JAUME MAS i FRANCISCO ARAUZ


*1929.- El pavelló de la CHADE amb un trenet de visitants passant per davant. A la dreta de la imatge es pot veure la façana lateral del pavelló de la Cooperativa de Fluído Eléctrico. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
La Compañía Hispano Americana de Electricidad (coneguda amb les sigles CHADE)  va ser una empresa d'energia constituida el 1920 per un holding internacional europeu anomenat Sofina.
Va tenir una gran presència a Sudamèrica en països com Uruguai, Brasil, però sobretot a Argentina on va compartir la concesió del subministre d'energia elèctrica de la populosa conurbació de la capital Buenos Aires.

*1929.- Vista nocturna del pavelló de la CHADE captada des del mateix lloc que la foto anterior. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
 
 
*1920's.- Anunci de calefacció de la CHADE.
 
Entre els fundadors i homes forts de CHADE hi va destacar el polític conservador català i líder de la Lliga Francesc Cambó. Durant la dècada del 1920's CHADE va desenvolupar  una política de continuats suborns i corrupció a la República Argentina, on la classe política dirigent hi va resultar implicada fins a la persona del propi president de país Marcelo T. de Alvear, que va governar la nació entre 1922 i 1928. Tot aquest seguit d'actes de corrupció va desencadenar el que s'ha conegut històricament com l'Escàndol CHADE.
La CHADE va compareixer a l'Exposició de 1929 amb un pavelló de línies neoclàssiques projectat per Adolf Florensa, que era emplaçat prop de l'esplanada adjacent al Palau Nacional, a la corba que portava cap al camí de Muntanyans. Quedava situat entre els pavellons de la Pirelli i de la Cooperativa de Fluído Eléctrico. A l'interior es podien veure unes interessants maquetes de les obres de recanalització realitzades al riu Eseva a la província de Valladolid.

*1929.- El rei Alfons XIII durant la seva visita al pavelló. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).

*1929.- Un dels salons interiors del pavelló. (Foto: Josep Maria Sagarra i Plana).
 
 *1929.- Vista posterior del pavelló de la CHADE a l'esquerra de la imatge. Al seu costat el Pavelló Pirelli.
 
*1929.- Emplaçament del pavelló de la CHADE en un plànol editat durant l'Exposició Internacional. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz).
 
*1929.- Referències al pavelló de la CHADE a la Guia de l'Exposició. (Font: Col·lecció privada Francisco Arauz. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la). 
 
El 1936 l'empresa CHADE va ser convertida en CADE (Compañía Argentina de Electricidad) i va traslladar la seva seu de Barcelona a la capital argentina. L'esclat de la Guerra Civil així ho aconsellava.
A molts immobles de la ciutat de Buenos Aires es poden veure encara avui tapes de les caixes de fusibles amb la inscripció de la CHADE.
 
 

2 comentaris:

  1. Les línies noucentistes de caire neoclàssic són les típiques del seu arquitecte, l'Adolf Florensa

    ResponElimina
  2. podíamos decir que Adolfo Florensa eta el arquitecto de confianza de Cambó. Autor tambien de su edificio-vivienda de V Layetana y de la sede de la patronal Fomento.

    ResponElimina