dissabte, 8 de gener de 2011

HOTEL NÚM 2. Exposició de 1929 / OFICINA D'EXPEDICIÓ DE DNI I PASSAPORT (1929-2005)

*1928.- A l'esquerra de la imatge, l'Hotel núm, 2 acabat de construir, mentre la font monumental de Jujol tot just començava a enlairar-se al bell mig de la plaça Espanya. 

Aquest edifici de maó vist i quatre plantes d'alçada era un dels que es van aixecar a la plaça Espanya en celebrar-se l'Exposició Internacional de 1929. Tots ells tenien una estètica similar i donaven un to d'uniformitat a l'entorn juntament amb la plaça de les Arenes. Igual que el del rellotge (on avui hi ha l'Hotel Plaza) i com el de la cantonada amb Creu Coberta (únic que subsisteix en l'actualitat), va ser utilitzat com a hotel per allotjar els nombrosos visitants de l'exposició.
Tot i que el seu creador, l'arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí (1891-1981) els havia dissenyat per acollir-hi habitatges en acabar l'exposició, el seu destí final durant molts anys va ser un altre. Acabada la Guerra Civil, l'edifici va ser ocupat per la Policia, que hi va allotjar diferents dependències administratives. La més coneguda va ser la d'expedició de passaports i documents nacionals d'identitat. Unes lletres grans adossades a la part baixa de la façana de maó així ho anunciaven: Negociado de DNI i Pasaporte. Les cues eren llargues i malgrat que amb el pas dels anys l'oficina interior es va anar modernitzant, el lloc destil·lava l'ambient rònec i poc acollidor pel ciutadà propi de les dependències administratives, i sobretot policials, durant el franquisme.
Sempre quedarà el record d'aquell coixinet untat de tinta on es tenien que col·locar els dits polze i índex per a prendre les empremtes dactilars i el tovalló de paper que et donaven per eixugar la tinta abans de continuar fent cua.


El 2005 l'oficina va tancar per traslladar-se al carrer Lleida i l'edifici va ser enderrocat per construir-hi la seu de la comissaria de l'Eixample dels Mossos d'Esquadra i de l'Institut Català de Trànsit dissenyada per Oriol Bohigas.

4 comentaris:

 1. Preciosa la foto y tu entrada.
  Un saludo.
  Mari trini.

  ResponElimina
 2. Per cert, que lleig el nou edifici de la comisaria dels mossos. Sembla tret de ple 'desarrollismo' dels 60.

  ResponElimina
 3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 4. Hotel 1, actual Escola Francesc Macià (2 edificis de maó vist): abans es deia "Grupo Escolar Calvo Sotelo" y "Colegio Víctor Pradera" (nois). Allà vaig fer la EGB des de 1970 al 1980. Als soterranis on avui hi ha la Biblioteca Artur Martorell hi havien les "Termas Municipales, Servicio de baños y duchas". Hotel núm 2, el de la foto: albergava el "Colegio España"(noies) el "Instituto Municipal de Educación" y en Cuartel de Belchite (Policía Nacional). També fent cantonada amb el carrer Tarragona, als baixos hi havia el "economato" de la Policía Nacional. Hotel núm 3, enderrocat on hi ha avui el engendro d'edifici dels Mossos. Hi havia el "Cuartel del Capitán Asensi", negociado del DNI y pasaportes. A la terrassa de dalt recordo que de vegades se sentia una banda musical militar que feia assaigs.

  ResponElimina