dimarts, 1 de novembre de 2011

PLAQUES DE LLAUNA DE RETOLACIÓ DE CARRERS (1940's - 1960's)A Barcelona les plaques que indiquen els noms dels carrers han estat tradicionalment rectangulars i realitzades en marbre blanc de Carrara amb les lletres impreses en negre. Ja des de principis del segle passat, les que hi havia als carrers dels barris del casc antic eren també blanques amb les lletres negres tot i que el seu perímetre era més irregular. De fet, actualment se'n poden veure encara moltes al Raval i Ciutat Vella, que indiquen, a més del nom del carrer, també el del barri i el del districte segons antigues divisions administratives.
Aquesta tradició però, es va alterar durant el franquisme i les plaques de molts carrers i places van començar a ser de llauna metàl·lica amb el fons blau i les lletres de color argentat. Sens dubte sortien més barates i eren més lleugeres i transportables. Durant els anys 1940's, 1950's i encara als 1960's aquest tipus de placa va ser present en molts carrers, si bé no es va consolidar i posteriorment van tornar a ser substituïdes per les tradicionals de marble blanc i lletres negres.


*1960.- Encerclat en vermell es pot veure un rètol de llauna del carrer Wad-Ras (avui Doctor Trueta).

Aquestes plaques de llauna eren sovint blanc de perdigonades que hi deixaven senyal com el que mostra la imatge

5 comentaris:

 1. És cert això que dius, com tot. A casa conservo una placa que vaig trobar d'un antiquari que plegava que estava dedicada al Passeig del Dr. Robert, d'època republicana. De marbre amb les lletres negres.

  ResponElimina
 2. Bona troballa, Miquel!

  Galderich, jo en tinc una de més d'un metre de llargada, en forma de fletxa, que diu: Sant Martí de Provençals. I jo sóc del Clot!

  ResponElimina
 3. Y todavía quedan otras más antiguas, en el barrio Gotic, que son de cerámica y dividen las edificios por Quartel y las casas por islas ¡¡ y no hay solo uno, todavía quedan varios. Por ejemplo, la parte superior de la calle del Call.
  Si lo deseas puedo enviarte fotos ...(le hago absolutamente a todo y no puedo evitar hacerle a los diferentes tipos de rotulación )...ahhh ¡¡ y aún quedan panots en el suelo indicando la dirección de la calle. se fueron quitando poco a poco y jamás se han vuelto a reponer . Salut

  ResponElimina
 4. Gràcies Miquel, però no oblidis que aquest bloc està dedicat exclussivament a tot allò que ja ha desaparegut o que es troba en curs de desapareixer. Les plaques antigues del Raval i el Gòtic de perímetre corbat que indicaven carrer, barri i districte no corren perill d'extinció i sortosament en podem veure moltes, així com també són visibles i s'han conservat els vells indicadors d'entrada i sortida de carruatges. Sobre la senyalització horitzontal mitjançant panots amb lletres (pràcticament desapareguts) estan descrits en aquest bloc a l'entrada http://barcelofilia.blogspot.com/2011/02/panot-amb-lletres-senyalitzacio.html

  ResponElimina
 5. A la part de dalt del Passeig Valldaura també en queden unes quantes d'aquestes plaques.

  ResponElimina