dijous, 16 d’agost del 2012

CASA CAPELLA. Marià Cubí. 90. (1902).


D'entre les diverses obres perdudes de l'arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch s'hi compta aquesta torre amb jardí construida al número 90 de l'antic carrer de Sant Sebastià, xamfrà amb Camp d'en Vidal  prop de la plaça Cardona, a l'antiga vila de Sant Gervasi de Cassoles. Amb l'agregació d'aquest municipi a Barcelona, el carrer va canviar de nom l'any 1907 i passà a anomenar-se de Marià Cubí tal com el coneixem avui.
L'edifici era la clàssica torre modernista amb jardí exterior. Malgrat que ha sortit reproduïda en diverses postals i fotos de l'època no se'n coneix l'any de la seva desaparició.

  
*1902.- La Casa Capella en una targeta postal de començaments del segle XX. (Foto: Ángel Toldrà Viza)
 
Emplaçament de la Casa Capella en un plànol municipal dels anys 1930's (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per ampliar).

18 comentaris:

  1. Que maravilla...y que pérdida...No la conocía. Me pasa lo mismo con otra torre de la calle Dos Rius, detrás de Horta...fuí a ver lo que quedaba de ella y no había más que un solar en plena montaña...Salut. Un placer

    ResponElimina
  2. El pitjor de tot és entrar al Google Maps i mirar com és ara aquest lloc. Desoladora la imatge... :-(

    ResponElimina
  3. Efectivament Galderich, la cantonada en qüestió ja fa anys que es un nucli important de barres americanes i clubs d'alterne. Parlant del Google Earth, si actives l'Street View i pujes pel carrer Camp d'en Vidal desde Marià Cubí veuràs que l'edifici de les finestres arrodonides per la part de dalt, que hi ha al darrera de la torre a la primera foto, avui encara hi és.
    Aquest article està dedicat al seguidor del bloc emilio80, que sovint m'ha parlat d'aquest edifici. Ho sento Emilio però no he pogut trobar més dades.

    ResponElimina
  4. potser l'edifici mes desconegut de Josep Puig i Cadalfach
    pertanyent a l'època blanca, juntament amb la Casa Trinxet, la Casa Llorach i la casa Company (la unica que queda en peu)

    Algu en disposa mes dades ? nom de la casa o dels propietaris ? any de la demolició ?

    ResponElimina
  5. la finca que hi havia al davant algu sap q podia ser ?

    on queda el carrer aribau al planol ?
    encara no estava feta la prolongació del carrer aribau?? el carrer que seguia es deia carrer Lanuza pero tampoc el veig al plànol ,,,,???

    ResponElimina
  6. ho he trobat !!! es deia Casa Capella
    en fan referencia al llibre de Puig i Cadafalch de Santiago Alcolea i Ramon Manent pg 66

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Anònim (estaria bé que els anònims us posessiu un nick) per la troballa. Hem incorporat ja la informació a l'article.

      Elimina
  7. Una veritable llàstima... I ara, mirant el mapa que no havia vist mai, he descobert que on ara hi ha la Barraquer, hi havia abans un parc de considerables dimensions... Perdem per totes bandes, pel que sembla.

    ResponElimina
  8. Muchas mercés, por fin saben decirme algo de esta casa de Puig i Cadafalch. No era nada facil, porque ni la calle ha mantenido el mismo nombre. Siento que mi curiosidad infinita ha quedado por una vez saciada. Pd: en la entrada de viquipedia de Puig i Cadafalch -sólo en la edicion en catalan- citan incluso otra casa desaparecida muy parecida a esta- Casa Eustaquio Polo, dicen que se llamaba. Algun dia si me hago millonaria haré una mini urbanizacion con los 5 chalets (Trinxet, Llorach, Company, Capella y Eustaquio Polo)de estilo nordico de Puig i Cadafalch, ahí queda dicho.

    ResponElimina
  9. Jo visc en el edifici que substitueix a aquesta casa. Va ser edificat en el 1962 i correspon a les finques Aribau 229 i 231. La casa que hi ha al redera a les fotos encara hi es, així com els seus jardinets.

    ResponElimina
  10. El carrer Aribau va ser obert en aquesta alçada en el 1959. En el carrer Lanuza, que era el tram des de Madrazo fins via Augusta hi havia l'escola Nausica (just al principi) pasant a ocupar la adreça Aribau, 292 (cantonada Madrazo). Ara es a Muntaner 309.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva escola de primaria. En vaig sortir el 1963 per anar a fer el batxillerat al Montserrat

      Elimina
  11. Hi ha algú que tingui una foto del carrer Lanuza ? Jo hi vaig neixer, al nº 20, avui Aribau 308

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també voldria una foto del carrer Lanuza,hi va nèixer el meu pare.Casa seva estaba al mitg del que ara és el carrer Aribau actual,feia cantonada amb Marià Cubi

      Elimina
  12. Estaria bé saber alguna cosa més sobre la enorme parcel.la que partiría despres pel mig la perllongació del carrer Laforja i on está ubicada ara la Clinica Barraquer... No sé si tindrà relació, però la Casa Capella era de la familia Capella ? L'arquitecte que va dirigir la construcción de la Clinica, i alguns edificis del volant era un Capella, i aquests estaven relacionats amb els Elizalde, i aquests amb els Biada i els Barraquer.... (les tipiques unions matrimonials de l'època entre families de la burguesía barcelonina)

    ResponElimina
  13. Algú te alguna foto del carrer Maria Cubí anys 50's abans de que obrissin el carrer Aribau? Jo, vivia a Marià Cubí, 88 on passa ara el carrer Balmes.

    ResponElimina
  14. M'agradaria veure alguna foto de dues torretes "bessones" que estaven al carrer Marià Cubí, 88 i 88 bis, allà vaig néixer i vaig viure 8 anys fins que van allargar el carrer Aribau i ens van fer fora, las van destruir! jo no recordo l'exterior, només recordo un pati que teníem al darrera per que tinc
    fotos. Algú te alguna foto del lloc?

    ResponElimina