diumenge, 24 de març del 2013

CAFETERIA MANHATTAN. Urgell-Rosselló. (1940's - 1989)

*1985.- La cafeteria Manhattan, al xamfrà Urgell/Rosselló, poc abans del seu tancament definitu.

Per a molts veins dels barris del Clínic, el Ninot i l'Escola Industrial, el record de la Cafeteria Manhattan, situada a la cantonada Urgell/Rosselló, davant mateix d'un dels accessos a la parada d'Hospital Clínic del metro L5, té segurament un significat especial.
El Manhattan era un bar aparentment normal, amb marquesina i terrassa, que sempre tancava tard. L'interior, que no era massa gran, no es caracteritzava especialment per la seva netedat. Unes escales estretes conduien a un soterrani on sovint s'hi acomodaven algunes parelles que cercaven intimitat. De dia era freqüentat per estudiants de l'Escola Industrial i treballadors del Clínic. De nit però, el panorama canviava i s'hi organitzaven timbes il·legals amb grans quantitats en joc sobre la taula. Al barri qui més qui menys coneixia de l'existència d'aquestes pràctiques, sovint magnificades per alguna redada policial amb detinguts.
El Manhattan sempre va tenir aquest encant sinistre d'allò prohibit. No va poder resistir el pas del temps, la legalització del joc i l'especulació. El local era situat als baixos d'un edifici molt antic i de només un pis d'alçada en una cantonada molt cotitzada. A finals de la dècada dels 1980's el bar va tancar i tot seguit s'hi va aixecar un edifici d'oficines, als baixos del qual s'hi han obert diversos negocis de restauració. Els temps del pòquer i les irrupcions policials sobtades van quedar per la història i pel record.

*1900's.- Una curiosa foto de començaments del segle XX on ja es pot veure l'edifici de la cantonada Urgell/Rosselló, que molts anys després acolliria la cafeteria Manhattan.

4 comentaris:

  1. Vés per on! Treballo pels vorals i no en sabia la història...

    ResponElimina
  2. El fill petit desl amos del Manhattan anava a classe amb mi. He estat un parell de cops al bar i a casa seva, al primer pis. No coneixia la història del joc illegal, però els darrers anys el bar ja quedava lluny del seu millor moment.

    ResponElimina
  3. Hola...yo viví.calle aribau y cada día estaban unos bien ratos en la terraza.e gustaría saber Si la hijau hijo del Pepito y la carmen están por Barcelona.. ello tenían una casa en costa brava.
    Si tiene alguna información ..este es.mi correo electrónico
    Gracias

    ResponElimina
  4. Una de les coses que feien singular el Manhattan era els sofas gronxador de l'exterior.

    ResponElimina