dimecres, 4 de setembre de 2013

PSICOSIS. Discoteca. Balmes 51 (1978-1988)

 

A començaments de la década dels 1980's es va produir un repunt del fenòmen de les discoteques al centre de Barcelona. En ple Eixample, Psicosis i Trauma van esdevenir les més concorregudes  i populars de la zona.
Psicosis era situada als baixos de l'edifici del número 51 del carrer Balmes, prop de la cantonada amb Consell de Cent. Era, per cert, al costat d'una de les façanes més horroroses i de mal gust que ha conegut la ciutat , la del veí edifici Saes del número 49, un bunyol estètic que desentonava d'allò més amb les finques noucentistes del voltant produint un impacte visual que convidava a tancar immediatament els ulls.
La proposta de Psicosis era la pròpia d'una discoteca clàssica, com les de tota la vida. Molt animada de joves a les tardes, i orientada amb un públic més adult a les nits.  La seva proposta es complementava amb espectacles més picants a les nits aprofitant la permisivitat que va suposar l'arribada de la democràcia.
Cap a finals de la década, Psicosis va canviar de cara i de nom, però ja havia perdut l'encant de la seva primera época. Primer va ser Coco Privé (1989-1995) i Viliv (1996-1999), etapa caracteritzada pels seus espectacles de sexy-boys. Després, ja al segle XXI Zooclub/Tunnel i Balmes 51 van ser els noms successius del local que va tancar al desembre de 2012, després d'un període d'okupació de molts dels pisos superiors de la finca, que havien quedat abandonats.
 
 

5 comentaris:

 1. Darrerament em descobreixes o em fas recordar un munt de discoteques properes a casa, de noms tan patològics com depriments. No en tens la culpa, però quin passat més trist.

  ResponElimina
 2. Jo no sabia que l'Studio 54 de Barcelona tenia el nom plagiat de la sala de Nova York.

  ResponElimina
 3. Hola amic Miquel,

  l'edifici de façana horrorosa del que parles encaixa mes amb el numero 49, l'antic edifici SACE, que per cert ha sigut practicament enderrocat aquests dias.

  L'actual Balmes 51 es un edifici molt normalet, pero posiblement de principis del segle XX.

  ResponElimina
 4. Tens raó Àlex, hi ha hagut una confusió de números. El Psicosis era al 51 que queda al costat del horrorós edifici SACE. Per cert, la finca on era Psicosis va ser poblada pels okupes fins fa pocs anys.

  ResponElimina
 5. También había una poco más arriba el Skylab, la Ruta de Barcelona.

  ResponElimina