diumenge, 29 de setembre del 2013

TRIANÓN ALHAMBRA. Paral·lel / Comte Borrell. (1913-1915)

El dia 20 de desembre de 1913 el local conegut anteriorment com Teatro de las Delicias (1900-1906) i després com a Teatro Lírico del Paralelo (1906-1913) va tornar a obrir portes amb el nom de Trianón, un nom força habitual entre els locals d'espectacles del Paral·lel de començaments del segle XX. La nova direcció afrontava aquesta nova etapa després d'una reforma integral i s'orientava definitivament caps als gèneres de la revista i el music-hall. Posteriorment al 1915 el local adoptaria el nom de Trianón-Alhambra amb l'actuació d'un quadre flamenc que duia aquest nom.
Durant les seves dues temporades de vida, aquest local va presentar a artistes populars com les cançonetistes Leonor Esteve, Avelina Garcia o les germanes Aparicio. Altres belleses destacades que van passar per l'escenari del Trianon foren La Torrerica, Pilar Teruel, Ellen Dacris, la Niña de Lucena, La Cachavera, Violeta de Oriente, la parella de ball Los Mingorances o el grup de còmics 4 Tag-Lia 4. El canvi d'artistes i programació era permanent.

*1915.- Dos retalls publicats a La Publicidad amb els artistes que actuaven al Trianón-Alhambra (Font: Arxiu de Revistes Catalanes. Parlament de Catalunya).
Es van presentar obres en format revista com Todo por la minina amb María Manzano i Rafael Fernández o El imperio de Luzbel.
Cap a finals de 1915 uns empresaris xilens, que s'havien establert a Barcelona, varen comprar el local i sense canviar la seva dedicació al music-hall varen reobri-lo amb el nom de Madrid-Concert.

1 comentari: