diumenge, 6 d’octubre del 2013

NIEPCE. Estudi fotogràfic. C. Fontanella 22. (1914-2005)

 
 
 
Oberta l'any 1914 per Ignasi Busquets Saborit, amb el cognom de l’inventor francès precursor de la fotografia Nicéphore Niépce com a nom comercial, aquesta botiga especialitzada en retrats familiars, situada al número 22 del carrer Fontanella cantonada amb Via Laietana, va ser un dels estudis fotogràfics més entranyables de la ciutat. El negoci va anar passant de pares a fills durant quatre generacions.  
A Niepce es feien aquelles fotografies personals, de tons de color sèpia, que es lliuraven al client en format de targeta postal per ser enviades als amics i parents llunyans. L'any 1926 els Busquets van obrir una sucursal a Reus, que encara roman oberta a la plaça Prim. 
 
1910's.- Revers d'una fotografía de l'estudi Niepce adequada per ser enviada com a targeta postal. Noti's que l'actual Via Laietana encara es deia carrer Bilbao. 
 
 
 
 
 
Recordar el Niepce és evocar aquells aparadors plens d'orles de les facultats i escoles universitàries, amb tots els llicenciats perfectament aliniats, les fotos de nuvis riallers acabats o a punt de casar i de nens i nenes vestits de primera comunió amb els palmells junts simulant una fingida pregària.
La botiga-estudi es va mantenir fins al 2005. El seu logotip, amb aquella lletra ena que semblava talment una au amb les ales desplegades, va sobreviure també fins al final. Un final propiciat, com en tants altres casos, per la pressió de les botigues comercials franquiciades deleroses d'estendre's pel centre de la ciutat, que va suposar la desaparició de l'establiment.

Joseph Niocéphore Niépce  (Chalon-sur-Saône. 1765 - Saint-Loup-de-Varennes. 1833)

L'any 2010 es va publicar un llibre de 28 relats imaginaris sobre la vida de personatges anònims. Eren inspirats en fotografies fetes a l'estudi Niepce trobades casualment a la vorera per l'artista Juan Cardosa quan es va tancar la botiga de Fontanella:

7 comentaris:

 1. La botiga la va obrir a la plaça Prim de REUS (provincia de Tarragona) no pas a la ciutat CAPITAL.

  ResponElimina
 2. La recuerdo perfectamente, qué lástima que desaparezcan estos establecimientos de Barcelona-

  ResponElimina
 3. Aquella tienda antigua estaba repleta de fotografías oscuras y grises, algunas de color sepia y unas pocas coloreadas, de personas con miradas únicas y singulares, desconocidas, pero a la vez familiares que presidían su escaparate e impedían divisar su interior. Rostros impasibles, banales, expectantes, serios, alegres, taciturnos, pensativos, nostálgicos, soñadores, risueños, despistados, desconcertados; capturados todos ellos por el diabólico aparato que un siglo antes había inventado Niepce con su amigo y colaborador Daguerre

  ResponElimina
 4. En medio de ese batiburrillo, una sonrisa atrapaba la atención de los viandantes. Ninguno se resistía, todos se paraban atrapados por una cara dulce y llena de encanto. Una foto que irradiaba magnetismo a raudales iluminaba el escaparate. Durante mucho tiempo María, mi novia, fue el mejor reclamo publicitario de aquel estudio fotográfico.

  ResponElimina
 5. Millor Foto i Video Boda a Barcelona - EmotionWeddingsFilms

  Foto video barcelona - Troba el millor servei de foto i video de Boda a lleida i Barcelona. Podeu fer un gran moment de cada esdeveniment, casaments, celebracions, festes a EmotionWeddingsFilms.com. Troba el millor servei de video boda a Lleida i Barcelona. Nosaltres fem Vídeos de casaments naturals, personals i emotius a EmotionWeddingsFilms.com


  Visita ara - https://www.emotionweddingsfilms.com/

  ResponElimina