divendres, 14 de març del 2014

SALÓN VENUS. Paral·lel. (1901-1904)

 
La Bella Chelito

El local conegut com Salón Venus va ser un dels pioners de l'emergent Paral·lel dels inicis del segle XX.  Obert el 1901, va tenir una vida efímera, amb una mort sobtada al cap de tres anys,  a causa de la decisió municipal d'eixamplar voreres i eliminar tot allò que entorpia l'espai públic. L'ajuntament volia acabar dràsticament amb la proliferació caòtica i desordenada de tot tipus de barraques i locals d'esbarjo.
La popularitat que va aconseguir el Salón Venus s'explica bàsicament perque allà va començar la seva carrera artística la popular cupletista Bella Chelito (Consuelo Portela 1885-1959), que entusiasmava els parroquians del local amb el seu conegut espectacle La Pulga. L'artista es dedicava a buscar una imaginària puça entre tots els racons del seu cos, incloses les parts més íntimes. Aquest pretext li permetia anar desprenent-se poc a poc de totes les peces de roba que duia posades fins acabar conilla davant dels ulls embadadits del respectable.   
La Vanguardia del dia 17 de maig de 1904 ja informava de la llista de contruccions que haurien de ser parcialment enderrocades per alliberar els cinc metres de vorera destinades a pòrtics segons les ordenances aprovades el 1902. Entre elles s'hi incloia el Salon Venus. La majoria dels propietaris dels immobles afectats es van negar a executar l'enderroc confiant que l'ajuntament no es decidiria a fer efectives les amenaces. El dia 12 d'octubre però, els operaris municipals varen procedir a executar l'ordre de la casa gran entre una gran gernació que es congregava en aquell sector del Paral·lel protestant airadament contra la decisió de l'alcalde Gabriel Lluch, que va voler presenciar en directe el curs dels esdeveniments. El desplegament de forces fou d'allò més espectacular. Fins a cent guàrdies de cavalleria i infanteria varen ocupar la zona i posteriorment aparegueren cent-cinquanta obrers municipals amb pics, pales i escales disposats a començar l'enderroc. En el cas del Salón Venus l'enderroc fou total com també va succeir amb el veí Palacio Trianón

*1904.- Concentració de persones al Paral.lel esperant l'arribada de les brigades municipals que procedirien a l'enderroc dels locals que incomplien la normativa de la Llei de Porxos. La fletxa vermella assenyala el Salón Venus.
  
Dibuix d'Opisso que reprodueix el sector del Paral·lel on es trobava el Salón Venus des del mateix lloc que la foto superior.
 

2 comentaris: