dissabte, 12 de juliol del 2014

CARRER DELS ARCS DE JONQUERES (S. XIII - 1911)




Petit carrer que discorria entre la plaça de Jonqueres i l'inici de la Riera de Sant Joan, que li donava continuïtat a partir de la cantonada amb el carrer de Sant Pere més Alt que menava cap al Palau de la Música. En aquest punt hi havia la Casa de Gremi de Velers (1758-1763) encara avui existent tot i que modificada, en la que hi destaquen els esgrafiats de la façana i la imatge de la Puríssima Concepció a la cantonada sobre el balcó del primer pis.
El carrer seguia el curs de l'antic Torrent del Merdançar. Els arcs a que es refereix el seu nom podrien provenir de l'antic aqüeducte romà que hi hagué a la zona i que desaparegué abans del segle IX, tot i que de les seves runes se'n té notícia que es mantingueren fins al segle XI. [1]. 
El carrer dels Arcs de Jonqueres va desaparèixer amb la reforma i obertura de la Via Laietana. Només en queda el tram de l'esmentada casa del Gremi de Velers que es va mantenir en la definitiva urbanització executada a començament dels anys 1910's.

*1909.- El carrer dels Arcs de Jonqueres a la cantonada amb Sant Pere Més Alt. (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

*2014.- Imatge actual de La Casa del Gremi de Velers, entre la seu de La Caixa i el Palau de la Música.

*2012.- Detall actual de la balconada de la Casa del Gremi de Velers amb la imatge de la Puríssima.



[1].- Vallescà, Antoni. Las calles de Barcelona desaparecidas. Llibreria Millà. Barcelona. 1945

1 comentari:

  1. Bona tarda! tinc un dubte: sabriau dir-me si els Arcs de Jonqueres pertenyia al barri de Santa Anna, o al de Sant Pere? Tinc el dubte aquest i no sé com resoldre'l. Gràcies!
    David

    ResponElimina