dissabte, 11 d’abril del 2015

LA BOHEMIA MODERNISTA. Casanova 3-5 (1905-1934)


Abans de la construcció del Gran Price, a Floridablanca/Casanova hi hagué un local social i de ball que ocupà aquell solar, de cantonada en angle recte, que era punt d'arrencada d'un emergent Eixample que s'enfilava cap a l'antic pla de Barcelona des del barri de Sant Antoni seguint la trama Cerdà. A les acaballes del segle XIX el local es coneixia com La Serpentina i a partir de 1905 fou el lloc de trobada de la Societat La Bohemia Modernista, nom amb el que se'l va conèixer des d'aleshores. Només un any després, al 1906 un violent incendi va destruir completament el veí i efímer Teatre de les Arts, on el dramaturg i escenògraf Adrià Gual, havia instal·lat el seu Teatre Intim. Les flames van afectar parcialment al local, especialment a la coberta que va tenir que ser reconstruïda, A partir de 1910 la Bohemia Modernista va compartir veinatge amb un altre local d'oci, el Gran Cine Bohemia.

*1910.- Anunci d'un Ball de Crissantemes publicat a la premsa de l'eèpoca (Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

*1918.- Ball ambientat a l'estil madrileny a la Bohemia Modernista (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
L'activitat social i lúdica desenvolupada a La Bohemia Modernista fou molt intensa. Balls de màscares i de disfresses a les temporades de Carnestoltes, festes organitzades per societats i entitats privades i tota mena d'actes polítics i sindicals li conferien un nivell d'activitat força permanent i una popularitat indubtable.


*1913.- Cartell de les activitats de Carnestoltes
 
*1910.- La Bohemia Modernista a la cantonada Floridablanca/Casanova. (Foto: Esteve Puig Pascual). 
 


Durant els anys de la República i fins a la seva desaparició a l'any 1934, la Bohemia Modernista va ser escenari de multitud de mítings i concentracions polítiques i sindicals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada